Objavljeno 7. lipnja 2021.Europa za čist okoliš

Ovogodišnje izdanje Zelenog tjedna EU-a, najvećeg europskog događanja u području zaštite okoliša, službeno je otvorila predsjednica von der Leyen. Događanje je završilo prošlog petka uz rekordnu uključenost iz cijelog EU-a i bilo je posvećeno ambicijama EU-a u pogledu okoliša bez onečišćenja.

Organizirano je 600 partnerskih događanja u 44 zemlje diljem Europe o naporima za rješavanje problema onečišćenja zraka, tla i vode. Od radionica za djecu, rasprava o zelenom oporavku, hakatona, aktivnosti čišćenja i uključivanja građana, Zeleni tjedan istaknuo je snagu pojedinačnih mjera, kao i strukturnih promjena koje se žele ostvariti europskim zelenim planom. Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za europski zeleni plan Frans Timmermans i povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius zaključili su događaj.

U svibnju je Europska komisija predstavila akcijski plan EU-a za nultu stopu onečišćenja kojim se predlažu mjere i ciljevi za postizanje tog cilja. Za smanjenje onečišćenja potrebne su ekološki osviještene odluke za regionalnu i urbanu mobilnost i energiju, ulaganja u zgrade i infrastrukturu, kao i cjelokupno prostorno planiranje i korištenje zemljišta. Povezanost zdravlja i okoliša u središtu je ovogodišnjeg izdanja.

Kad je riječ o bioraznolikosti i onečišćenju, poruka Zelenog tjedna vrlo je jasna: smanjenje onečišćenja uzrokovanog hranjivim tvarima, pesticidima i plastikom bit će preduvjet za postizanje ciljeva biološke raznolikosti. Ostali istaknuti prioriteti bili su održiva proizvodnja i potrošnja, kao i pitanje socijalne pravde u borbi protiv nulte stope onečišćenja jer su najranjivije skupine najteže pogođene. Komisija i Europski odbor regija pokrenuli su i platformu kako bi pomogli u provedbi akcijskog plana za nultu stopu onečišćenja s obzirom na to da gradovi i regije imaju ključnu ulogu u provedbi te vizije. Više informacija nalazi se ovdje.

Print Friendly, PDF & Email