Objavljeno 30. rujna 2021.Ilustracija zračnog prijevoza

Nakon dijaloga s Komisijom i nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača, 16 velikih zračnih prijevoznika obvezalo se na bolje informiranje i pravodobnu nadoknadu troškova putnicima u slučaju otkazivanja letova. Komisija je u prosincu 2020. upozorila provedbena tijela za suradnju u području zaštite potrošača (CPC) da obrate pažnju na prakse otkazivanja i nadoknade troškova nekih zračnih prijevoznika u kontekstu pandemije bolesti COVID-19.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Dobra je vijest za potrošače da su zračni prijevoznici surađivali tijekom dijaloga i predani su zaštiti prava putnika i poboljšanju komunikacije.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Pozdravljam činjenicu da je većina zaostataka u povratu troškova riješena i da su se svi predmetni zračni prijevoznici obvezali na rješavanje preostalih zaostataka. To je ključno za vraćanje povjerenja putnika. Oporavak sektora zračnog prometa ovisi o tome. Zbog toga trenutačno procjenjujemo i regulatorne mogućnosti za jačanje zaštite putnika u slučaju budućih kriza, kako je predviđeno u našoj strategiji za održivu i pametnu mobilnost.

Mreža za suradnju u području zaštite putnika sada će zaključiti dijaloge sa svim zračnim prijevoznicima, ali će i dalje pratiti provode li se obveze. Više informacija dostupno je ovdje.

Print Friendly, PDF & Email