Objavljeno 30. lipnja 2021.Ilustracija zaštita potrošača

Europska komisija danas je predložila reviziju dvaju skupova pravila EU-a radi davanja većih prava potrošačima u novim i promijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije bolesti COVID-19. Komisija povećava sigurnost potrošača u EU-u različitim aktivnostima, primjerice povlačenjem opasnih proizvoda s tržišta ili pružanjem jasnih informacija o ponudama kredita putem digitalnih uređaja. Ovim prijedlogom se ažuriraju postojeća Direktiva o općoj sigurnosti proizvoda i pravila EU-a o potrošačkim kreditima.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová komentirala je: Potrošači se suočavaju s bitno promijenjenim uvjetima života i rada, posebno zbog digitalizacije, koja je radikalno promijenila načine kupnje, pružanja i korištenja usluga te financijska tržišta. Zato pojačavamo njihovu zaštitu od rizika povezanih s podizanjem kredita i uvodimo stroža pravila o sigurnosti proizvoda. Postrožit ćemo obveze svih sudionika na tržištu te spriječiti nezakonite aktivnosti koje krše prava potrošača, a provode se pod izlikom nerazumijevanja kompliciranih pravnih tekstova.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 višestruko je utjecala na potrošače, a mnogi su se suočili s financijskim poteškoćama. Pandemija je ubrzala digitalizaciju koja je potaknula kupnju na internetu do neviđenih razmjera i uvelike promijenila financijski sektor. Dužnost nam je zaštititi sve potrošače, a pogotovo one najosjetljivije, što upravo i činimo revizijom ovih pravila EU-a.

Internetska prodaja posljednjih 20 godina postupno se povećavala, a 2020. zabilježen je podatak da 71 % potrošača kupuje na internetu, često najrazličitije proizvode povezane s novim tehnologijama, bežične slušalice, pročišćivače zraka, igraće konzole i mnoge druge. Uredbom o općoj sigurnosti proizvoda obuhvatit će se rizici povezani s tim proizvodima, kao što su kiberrizici, i s kupnjom na internetu, uvođenjem pravila o sigurnosti proizvoda na internetskim tržištima. Njome će se zajamčiti sigurnost svih proizvoda koje kupuju potrošači u EU-u, neovisno o mjestu kupnje i podrijetlu proizvoda, kao i ispunjavanje zakonskih obveza svih sudionika na tržištu radi zaštite potrošača.

Revizijom Direktive o potrošačkim kreditima predviđa se davanje jasnih i razumljivih informacija o kreditima, prilagođenih digitalnim uređajima. Nadalje, njome će se poboljšati pravila o procjeni kreditne sposobnosti potrošača, čime će se izbjegavati njihova prezaduženost, a države članice poticat će se da potrošačima omoguće edukacije i savjetodavne usluge povezane s financijama.

Komisija revidira pravila EU-a o potrošačkim kreditima i sigurnosti proizvoda (europa.eu)

Print Friendly, PDF & Email