Objavljeno 7. svibnja 2021.Logo Europske komisije

Od ožujka 2020. do ožujka 2021. mreža europskih centara za zaštitu potrošača pomogla je potrošačima u 8000 slučajeva povezanih s bolešću COVID-19 u kojima trgovci nisu odgovorili na upite potrošača koji su tražili pravnu zaštitu. Uspješno je riješeno 68 % predmeta, što je dovelo do povrata troškova potrošačima u iznosu većem od 4 milijuna eura za usluge koje su otkazane ili postale nedostupne ili robu koja nije isporučena. U istom je razdoblju mreža primila 44 % više zahtjeva za informacijama nego prethodne godine. 70 000 upita bilo je izravno povezano s posljedicama pandemije, 19,93 % upita odnosilo se na turizam, 45 % na prava putnika u zračnom prometu, 21 % na otkazani smještaj i 17 % na odmore u paket aranžmanima.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Pandemija bolesti COVID-19 istaknula je vrijednost mreže centara koja se brine da se poštuju prava potrošača. Također je izvor informacija za potrošače, nacionalna tijela i Komisiju. Zahvaljujući radu mreže, milijuni lažnih oglasa za proizvode uklonjeni su s platformi.

Mreža europskih centara za zaštitu potrošača (ECC-Net) osnovana je 2005., a sufinanciraju je Europska komisija i države članice. Zapošljava oko 150 pravnih stručnjaka u 29 europskih zemalja koji potrošače informiraju o njihovim pravima na materinjem jeziku te im pomažu u rješavanju sporova s prodavateljima sa sjedištem u drugoj državi članici EU-a, na Islandu i u Norveškoj. Stručnjaci savjetuju potrošače o alternativnim načinima rješavanja sporova ili potrošačkim organizacijama koje bi mogle pružiti dodatnu pomoć. Više informacija o utjecaju koronavirusa na potrošače dostupno je ovdje, a novosti o mreži ECC-Net dostupne su na Twitteru.

Print Friendly, PDF & Email