Objavljeno 25. listopada 2021.Panel Budućnost Europe

Druga plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe održala se u subotu, 23. listopada u Strasbourgu kako bi raspravljala o doprinosima građana.

80 predstavnika europskih panela građana i građanki zauzelo je svoja mjesta kao članovi plenarne skupštine. Rasprave su se vodile o doprinosima građana sa:

Konferencija o budućnosti Europe je dosad nezabilježen, otvoren i uključiv demokratski proces u kojem svi Europljani na višejezičnoj digitalnoj platformi mogu iznijeti svoje mišljenje o različitim aspektima naše zajedničke budućnosti.

Izjave: Supredsjedatelji Konferencije dali su u Strasbourgu ove izjave.

Guy Verhofstadt (Europski parlament) izjavio je: „Entuzijazam panela građana je sjajan, očekivanja su velika, a formula je uspješna. Plenarna skupština sada mora pronaći odgovore na postavljena pitanja u obliku zajedničke vizije za budućnost Europe i konkretnih ideja za reformu Europske unije, a politika EU-a mora pokazati da im je dorasla.”

Gašper Dovžan (predsjedništvo Vijeća) komentirao je: “Deseci tisuća građana nastavljaju raspravljati o budućnosti Europe na događanjima i panelima na europskoj i nacionalnoj razini te na digitalnoj platformi. Na plenarnom zasjedanju raspravljat će se o njihovim preporukama, bez unaprijed utvrđenog ishoda, o temama do kojih im je najviše stalo. Ovo je prva plenarna sjednica tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem i bili smo vrlo zadovoljni što su s nama bili i predstavnici naših partnera sa zapadnog Balkana kao ključni čimbenici s kojima dijelimo odgovornost za budućnost EU-a.”

Dubravka Šuica (potpredsjednica Europske komisije) dodala je: “Ovo je povijesni trenutak u kojem građani prvi put raspravljaju na svim razinama, na isti način kao i njihovi izabrani predstavnici. Sada dok se spremamo otisnuti prema našoj zajedničkoj budućnosti, stavljanjem građana u središte donošenja europskih politika ojačat ćemo naše predstavničke demokracije.”

Audiovizualni materijali: Isječci su dostupni na internetskoj stranici Europe by Satellite (EbS), a svi videomaterijali, audiomaterijali i fotografije (uključujući editiranu snimku) mogu se preuzeti iz Multimedijskog centra Parlamenta. Snimka izjava troje supredsjedatelja također je dostupna.

Sljedeći koraci: Sljedeća plenarna sjednica Konferencije održava se 17. i 18. prosinca. U međuvremenu će stizati novi doprinosi građana:

  • europski paneli građana i građanki sastat će se na internetu u studenome, a prva dva panela dovršit će svoje preporuke i predstaviti ih na plenarnoj sjednici u prosincu;
  • višejezična internetska platforma i dalje je na raspolaganju za zaprimanje ideja građana i organizaciju događanja, koji će biti uvršteni u treće izvješće, planirano za prosinac, i poslužiti kao osnova za posljednje sesije panela te za buduće sastanke plenarne skupštine Konferencije
  • u državama članicama i dalje se organiziraju nacionalni paneli i događanja.

Dodatne informacije dostupne su na sljedećoj poveznici:  Zaključena druga plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe (europa.eu).

Print Friendly, PDF & Email