Objavljeno 8. veljače 2022.Logo Europske komisije

Komisija je danas na Danima industrije EU-a predstavila put tranzicije za turizam. Riječ je o planu koji su zajednički izradili akteri iz turističkog ekosustava u kojem su navedene najvažnije mjere, ciljevi i uvjeti za zelenu i digitalnu tranziciju i dugoročnu otpornost tog sektora. Komisija je pozvala uključene strane da sudjeluju u njegovoj provedbi. Putem tranzicije poziva se turistička zajednica da provede mjere u 27 područja, među kojima su:

  • ulaganja u kružno gospodarstvo kako bi se smanjila potrošnja energije i vode, količina otpada i onečišćenje okoliša te kako bi se uzela u obzir sve veća potražnja za održivim turizmom
  • unapređenje praksi razmjene podataka kako bi se omogućile nove inovativne turističke usluge i poboljšalo održivo upravljanje odredištima
  • ulaganje u vještine kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga i omogućile privlačne karijere u tom sektoru.

Na otvaranju ovog događanja o turizmu povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Izrazito me veseli da vam danas možemo predstaviti rezultate višemjesečne suradnje među svim dionicima. Udruženim snagama osmislili smo zajedničku viziju turizma EU-a i dogovorili načine kako je ostvariti. Ovaj plan odredit će smjer europskog turizma u sljedećem desetljeću. Stoga bih danas želio pozvati sve dionike da se pridruže njegovoj zajedničkoj provedbi.

Aktivno sudjelovanje svih aktera iz sektora bit će odlučujuće za uspjeh zelene i digitalne tranzicije. Zbog toga Komisija danas pokreće internetsku anketu u kojoj poziva turističku zajednicu EU-a da podijeli informacije o svojim pojedinačnim i kolektivnim obvezama te da izrazi interes za sudjelovanje u provedbi tranzicije. Komisija će surađivati sa zainteresiranim dionicima, usmjeravati ih, pružati im potporu te će pratiti napredak tranzicije.

Više informacija potražite ovdje

Print Friendly, PDF & Email