Objavljeno 14. lipnja 2021.EU otvara put za digitalnu potvrdu o COVID-u

Danas su predsjednici triju institucija EU-a, Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije sudjelovali na službenoj svečanosti potpisivanja Uredbe o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u, čime je obilježen kraj zakonodavnog postupka.

Tom su prigodom David Sassoli i Ursula von der Leyen te premijer António Costa izjavili: Potvrda EU-a o COVID-u simbol je onoga što Europa zastupa. Europe koja se suočava s problemima i savladava ih. Europe koja ujedinjena raste kad se suočava s izazovima. Naša je Unija ponovno pokazala da postižemo najbolje rezultate kad surađujemo. Naše institucije dogovorile su Uredbu o digitalnoj potvrdi o COVID-u u rekordnom roku od 62 dana. Iako smo prošli kroz zakonodavni postupak, izgradili smo i tehničku okosnicu sustava, pristupnik EU-a, koji je aktivan od 1. lipnja. Možemo biti ponosni na to postignuće. Europa koju svi poznajemo i svi želimo je Europa bez ograničavanje kretanja. Potvrdom EU-a ponovno će se građanima omogućiti uživanje u najkonkretnijem pravu EU-a, pravu na slobodno kretanje. Danas potpisana Uredba omogućit će nam sigurnije putovanje ovog ljeta. Danas zajednički potvrđujemo da će pobijediti otvorena Europa.

Potpuna izjava dostupna je na internetu, kao i svečanost potpisivanja na EbS-u. Više informacija o EU-ovu digitalnoj potvrdi o COVID-u dostupno je na internetskim stranicama, informativnom članku te pitanjima i odgovorima.

Print Friendly, PDF & Email