Objavljeno 13. srpnja 2023.

Europska Komisija objavila je četvrto godišnje izvješće o vladavini prava u kojem su opisani trendovi u područjima vladavine prava država članica.

Iako u nekim državama članicama EU-a i dalje postoje problemi u pogledu vladavine prava, izvješće je postalo ključni pokretač promjena i pozitivnih reformi.

Po pitanju prošlogodišnjih preporuka 65 % ih je u potpunosti ili djelomično riješeno. To pokazuje da su u državama članicama u tijeku znatni napori u provedbi prošlogodišnjih preporuka. S obzirom da je za reforme za poboljšanje okvira vladavine prava potrebno određeno vrijeme, to odražava značajne promjene tijekom samo jedne godine. Istodobno, u nekim državama članicama i dalje postoje sustavni problemi.

Paket uključuje komunikaciju sa stanjem u EU-u u cjelini i 27 poglavlja za svaku zemlju pojedinačno u kojoj se razmatraju važna kretanja u svakoj državi članici od srpnja 2022.

Izvješće uključuje ocjenu prošlogodišnjih preporuka i posebne preporuke za države članice.

Izvješće obuhvaća četiri stupa: nacionalne pravosudne sustave, okvire za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i druge institucijske sustave provjere i ravnoteže.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email