Objavljeno 10. rujna 2021.Kovanica Euro

Europska komisija i države članice europodručja danas su potpisale Memorandum o razumijevanju s Hrvatskom u kojem se utvrđuju praktični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti da započne s proizvodnjom eurokovanica nakon što dobije zeleno svjetlo za ulazak u europodručje. Za Hrvatsku je to važna prekretnica u nastojanjima da se pridruži europodručju.

Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis, povjerenik Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na ceremoniji održanoj nakon jutrošnjeg sastanka Euroskupine u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na temelju Memoranduma o razumijevanju Hrvatska će uz pomoć Komisije i država članica europodručja moći izvršiti sve potrebe pripreme prije nego što započne sa samom izradom kovanica. To među ostalim uključuje odabir motiva za nacionalnu stranu eurokovanica u skladu s nacionalnim postupkom, nabavu i proizvodnju kovnih alata i izradu probnih otkova te pripreme za distribuciju eurokovanica i povlačenje hrvatske kune tijekom uvođenja eura.

Izjave članova Kolegija

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis izjavio je: Raduje me potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju koji će Hrvatskoj omogućiti da započne s pripremama za izradu probnih eurokovanica jer je to još jedan važan korak na putu prema pristupanju europodručju. Komisija nastavlja podupirati Hrvatsku u njezinim naporima da se pridruži europodručju, što će joj zasigurno donijeti znatne prednosti. Međutim, prije uvođenja jedinstvene europske valute Hrvatska mora ispuniti sve kriterije iz Maastrichta i ostvariti daljnji napredak u tehničkim pripremama.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Potpisivanje Memoranduma važan je simboličan, ali i praktičan korak na hrvatskom putu prema uvođenju eura. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži europodručju jer joj je ondje i mjesto. Komisija će nastaviti podupirati Hrvatsku u njezinim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterije.

Kontekst

Hrvatska još nije članica europodručja, ali kuna sudjeluje u tečajnom mehanizmu (ERM II) od 10. srpnja 2020.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju uobičajeni je pripremni korak u pristupanju država članica europodručju. Zbog složenosti postupka proizvodnje eurokovanica države članice koje se namjeravaju pridružiti europodručju trebaju započeti s pripremama znatno prije nego što Vijeće donese odluku o ukidanju odstupanja u pogledu njihova sudjelovanja u euru. Time se ne prejudicira odluka Vijeća o ukidanju odstupanja u skladu s člankom 140. stavkom 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju Hrvatska može preuzeti potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova koji će se koristiti za provjeru tehničke prikladnosti budućih eurokovanica za prodajne automate i strojeve za obradu kovanica. Komisija i nacionalne kovnice novca država europodručja Hrvatskoj će prenijeti i potrebna autorska prava i kovne alate. Takvi su memorandumi o razumijevanju ranije potpisani i sa Slovenijom, Ciprom, Maltom, Estonijom, Latvijom i Litvom.

Dodatne informacije možete pročitati ovdje

Print Friendly, PDF & Email