Objavljeno 22. rujna 2022.

Komisija je danas objavila Europsku ljestvicu uspjeha u inovacijama za 2022., koja pokazuje da je uspješnost EU-a u području inovacija od 2015. porasla za oko 10 %. U usporedbi s 2021., uspješnost u području inovacija poboljšala se u 19 država članica, a smanjila se u osam država članica. U usporedbi s prosjekom EU-a, globalni konkurenti kao što su Australija, Kanada, Republika Koreja i Sjedinjene Američke Države i dalje imaju prednost u području inovacija u odnosu na EU. Međutim, EU u području inovacija dostiže te zemlje i 2021. nadmašio je Japan.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: „Predanost Europe inovacijama vidljiva je u stalnom poboljšanju uspješnosti u području inovacija. Kako bi se poduprli europski inovacijski kapaciteti, Obzor Europa promiče izvrsnost i podupire vrhunske istraživače i inovatore u pokretanju sustavnih promjena potrebnih za osiguravanje zelene, zdrave i otporne Europe. Europska ljestvica uspjeha u inoviranju za 2022. pokazuje važnost uspostave paneuropskog inovacijskog ekosustava. Nedavno doneseni Novi europski inovacijski program stavit će Europu na čelo novog vala tehnoloških inovacija i osigurati da inovacije dopru do svih regija Europe, uključujući ruralna područja. Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Autonomija i konkurentnost Europe ovisit će o našoj sposobnosti da postanemo tehnološki i komercijalni predvodnik u strateškim područjima kao što su svemir, obrana, vodik, baterije, čipovi, kvantno računalstvo i računalstvo visokih performansi. Europski inovacijski program, naša potpora novoosnovanim poduzećima i inovativnim MSP-ovima, industrijskim savezima ili važnim projektima od zajedničkog europskog interesa već su doveli do vrlo inovativnih projekata diljem Europe. Tako našu znanstvenu izvrsnost pretvaramo u tehnološko i industrijsko vodstvo te kvalitetna radna mjesta u Europi.“

Izvješćem su obuhvaćene države članice EU-a i nekoliko drugih zemalja u Europi i diljem svijeta. U usporedbi s prethodnim godinama ovogodišnje izdanje uključivalo je još tri zemlje: Albaniju, Čile i Meksiko. Više informacija dostupno je u ovom priopćenju za medije.

Print Friendly, PDF & Email