Objavljeno 28. listopada 2022.

Predstavnici Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Europe Direct centra Slavonski Brod te predstavnici OPG-ova i poljoprivrednih zadruga s njihovih područja posjetili su 26. i 27. listopada 2022. godine Razvojnu agenciju PORU KKŽ koja je i Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije. Svrha ovog posjeta bila je, osim razmjene iskustva i obilaska primjera dobre prakse, pokazati na koji se način mogu koristiti bespovratna sredstava iz EU fondova s ciljem daljnjeg razvoja i poboljšanja konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te što više potaknuti na korištenje istih.

Dvodnevno događanje obuhvatilo je organizaciju brojnih aktivnosti za sudionike, pa je tako 26. listopada 2022. godine u Razvojnoj agenciji PORI KKŽ organiziran sastanak kojem su prisustvovali predstavnici LAG-ova „Mura-Drava“, „Izvor“, „Podravina“ i „Prizag“. Kako bi sudionicima što bolje predočili svoje aktivnosti, prezentirali su glavne značajke Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., odnosno natječaje koje su raspisivali na području LAG-ova, izazove s kojima su se susretali prilikom evaluacije i odobravanja projekata i očekivanja koja imaju od novog financijskog programskog razdoblja 2023.-2027.

Sastanku je prisustvovao i upravitelj zadruge Ludbreški kraj Saša Lenček iz LAG-a „Izvor“ koji je na primjeru svoje zadruge prezentirao otkup i preradu voćarskih i povrtlarskih kultura te uspješnu suradnju s Podravkom d.d. u otkupu sirovina poljoprivredne zadruge.

Nakon sastanka organiziran je obilazak vinarije Kostanjevec u općini Rasinja kao primjer dobre prakse, budući da su u izgradnji i opremanju iste korištena bespovratna EU sredstva iz programa IPARD i Vinske omotnice, a u kojoj su gosti imali prilike čuti o proizvodnji različitih vrsta vina te razmijeniti vrijedna iskustva budući da su neki od sudionika također proizvođači vina.

Drugog dana posjeta, 27. listopada 2022. godine organiziran je obilazak OPG-a Šantić u Križevcima koji se u svom proizvodnom pogonu bave preradom voća i proizvodnjom voćnih sokova i džemova bez konzervansa, šećera i dodane vode, a osim proizvodnog pogona, imaju i vlastite nasade voća te također predstavljaju primjer dobre prakse budući da su kod uspostave proizvodnog pogona koristili sredstva iz mjere 6.1.1. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. godine.

Na kraju dvodnevnog posjeta sudionici su posjetili Razvojni centar i tehnološki park Križevci gdje je gostima prezentiran projekt „Razvoj kratkog lanca opskrbe Zdravo Križevci“. Navedeni projekt nastavio se na inicijativu Zdravo Križevci koju je 2020. godine pokrenuo Grad Križevci za vrijeme zatvorenih tržnica zbog pandemije COVID-19 kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućio daljnju prodaju svojih proizvoda, a građanima mogućnost kupnje domaćih i zdravih proizvoda na kućnom pragu. Projektom su obuhvaćena obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Križevaca koji prodaju svoje proizvode lokalnim kupcima u krugu od 50 kilometara oko Križevaca.

Print Friendly, PDF & Email