Objavljeno 2. veljače 2023.

Cilj novog zakona je povećati održivost proizvoda na tržištu EU-a poboljšanjem njihove kružnosti, energetske učinkovitosti i drugih aspekata okolišne održivosti tijekom cijelog životnog ciklusa.

Komisija je pokrenula javno internetsko savjetovanje o tome koji bi se proizvodi trebali smatrati prioritetnima u okviru predložene Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode. Cilj novog zakona je povećati održivost proizvoda na tržištu EU-a poboljšanjem njihove kružnosti, energetske učinkovitosti i drugih aspekata okolišne održivosti tijekom cijelog životnog ciklusa, od faze projektiranja do svakodnevne upotrebe i kraja životnog vijeka. Novi zahtjevi u područjima učinkovitosti i informiranja poznati su kao „zahtjevi za ekološki dizajn”. 

Pravila u okviru predložene Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode utvrdit će se za svaki proizvod pojedinačno ili za skupine proizvoda sa sličnim značajkama. Komisija stoga traži stajališta o kategorijama novih proizvoda i mjerama koje novi zakon mora sadržavati kako bi se prioriteti utvrdili na transparentan i uključiv način. 

Savjetovanje će biti otvoreno 12 tjedana do 25. travnja 2023. i dostupno je ovdje

Komisija planira organizirati i internetsko događanje na kojem će se predstaviti javno savjetovanje i preliminarnu analizu JRC-a na kojoj se temelji savjetovanje.

Print Friendly, PDF & Email