Objavljeno 14. lipnja 2021.Logo Europske komisije

U ponedjeljak 14. i utorak 15. lipnja EU će biti domaćin sastanaka na vrhu sa transatlantskim partnerima, Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama. 14. lipnja predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća Charles Michel u pratnji visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella sastat će se s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. Očekuje se da će se na sastanku ponovno potvrditi zajednička predanost strateškom partnerstvu EU-a i Kanade.

Raspravljat će se o odgovoru na pandemiju koronavirusa, osobito osiguravanju globalnog pristupa cjepivima, suradnji u cilju održivog oporavka i naporima za jačanje Svjetske zdravstvene organizacije, među ostalim jačanjem pripravnosti za pandemije. Čelnici će raspravljati i o suradnji u području klimatske politike uoči UN-ove konferencije COP26 o klimi, konferencije COP15 o biološkoj raznolikosti i Konferencije UN-a o oceanima.

Na dnevnom redu bit će i trgovina, tehnologija i inovacije, s posebnim naglaskom na iskorištavanje svih prednosti Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA), reforme Svjetske trgovinske organizacije i suradnje u digitalnoj tranziciji, svemiru, istraživanjima i ključnim sirovinama. Čelnici će raspravljati i o ključnim vanjskopolitičkim pitanjima. U utorak 15. lipnja u 9:30 predsjednica von der Leyen, predsjednik Michel i premijer Trudeau održat će zajedničku konferenciju za medije koja će se prenositi uživo na EbS-u.

Kasnije tog dana predsjednica von der Leyen i predsjednik Michel, kojima će se pridružiti izvršni potpredsjednici Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis te visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell, održat će sastanak s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom na prvom sastanku na vrhu EU-a i SAD-a pod novim vodstvom. S obzirom na prijedlog Europske komisije i Visokog predstavnika o novom programu EU-a i SAD-a za globalne promjene, očekuje se da će čelnici raspravljati o širokom rasponu pitanja, među ostalim o odgovoru na koronavirus, održivom oporavku i djelovanju u području klime.

Također će preispitati trgovinske i ulagačke odnose EU-a i SAD-a, na bilateralnoj i multilateralnoj razini u okviru Svjetske trgovinske organizacije, kao i suradnju u području tehnologije i digitalne tranzicije. Čelnici će se osvrnuti i na niz izazova i mogućnosti u području vanjske i sigurnosne politike, uključujući odnose s Kinom i Rusijom, te potrebu za promicanjem demokracije i ljudskih prava diljem svijeta. Izvršni potpredsjednik Dombrovskis sastat će se s predstavnicom SAD-a za trgovinu Katherine Tai kako bi se dodatno ojačale transatlantske trgovinske veze i ostvario napredak u ključnim predmetima od zajedničkog interesa. Zajednički će se obratiti medijima u 15.00 sati uživo na kanalu EbS.

Više informacija dostupno je u informativnim člancima o odnosima EU-a i Kanade te EU-a i SAD-a te na internetskim stranicama Delegacije EU-a u Kanadi i Delegacije EU-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Print Friendly, PDF & Email