Objavljeno 6. listopada 2021.Selfie for Teachers

U povodu Svjetskog dana učitelja Komisija uvodi novi internetski alat za učitelje i nastavnike koji će im pomoći da razmisle kako upotrebljavati digitalne tehnologije u nastavnim aktivnostima. Alat SELFIE za učitelje i nastavnike („SELFIEforTEACHERS”) temelji se na nizu pitanja i može im pomoći da procijene svoje digitalne kompetencije i utvrde gdje su im potrebni dodatno usavršavanje i potpora. Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Simona Kustec danas u Ljubljani službeno predstavljaju taj alat.

Povjerenica Gabriel izjavila je: Na Svjetski dan učitelja želim zahvaliti učiteljima i nastavnicima na njihovu sjajnom radu. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama možemo uvesti nove metode za učenje i poučavanje, a one čak mogu biti uključivije i prikladnije za „digitalnu generaciju”. Danas predstavljamo alat kojim će europski učitelji i nastavnici moći izraditi sliku stanja („selfie”) da vide kako stoje s upotrebom tehnologije i dobiti savjete za poboljšanje. Europskoj komisiji važno je da prati učitelje i nastavnike u njihovu cjeloživotnom usavršavanju.

Alat je trenutačno dostupan na engleskom, francuskom, njemačkom i slovenskom jeziku. Verzije na svim službenim jezicima EU-a bit će dostupne sljedećih tjedana. 

Kako funkcionira novi alat?

Svi učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama mogu se prijaviti za korištenje alatom. Nakon prijave odgovaraju na niz izjava o vlastitoj upotrebi tehnologije u šest različitih područja:

  • poučavanje i učenje
  • pronalaženje, upotreba i stvaranje digitalnih resursa
  • prilagođavanje učenja i uključivanje učenika u praktično učenje
  • vrednovanje i povratne informacije učenika
  • komunikacija i suradnja s učenicima, obiteljima i kolegama
  • razvoj digitalnih vještina učenika.

Sustav nakon toga stvara automatizirano izvješće s rezultatima (od „početnika” do „inovatora”) s prijedlozima za poboljšanje. Upotreba alata može biti dobar prvi korak za prepoznavanje prednosti i utvrđivanje područja za daljnje stručno usavršavanje i potporu. Svi učitelji i nastavnici koje dovrše samorefleksiju mogu dobiti potvrdu o sudjelovanju i digitalnu značku.

Alat se može upotrebljavati pojedinačno ili u grupi, primjerice s grupom učitelja iz iste škole ili s grupom učitelja i nastavnika istog predmeta iz regije ili zemlje. To može pomoći u planiranju unutar škole, mreže škola, ustanova za obrazovanje nastavnika ili lokalnih obrazovnih tijela.

Svi su odgovori u alatu SELFIEforTEACHERS anonimni i ne dijele se nikakvi osobni podaci. Alat nije osmišljen za rangiranje ni procjenu uspješnosti, nego za poticanje učitelja i nastavnika da nauče učinkovito upotrebljavati tehnologiju u svojem radu i poboljšaju digitalne vještine svojih učenika.

U proljeće je testirana pilot-verzija alata SELFIEforTEACHERS s više od 4000 učitelja i nastavnika u pet zemalja (Estonija, Irska, Italija, Litva i Portugal). Povratne informacije bile su pozitivne i sudionici smatraju da je alat za njih vrlo koristan i relevantan. Komisija radi na pripremi resursa i popratnih materijala za učitelje i nastavnike, uključujući razmjenu praksi učitelja i nastavnika koji su se koristili tim alatom za stručno usavršavanje.

Svjetski dan učitelja: Komisija pokreće alat (europa.eu)

Print Friendly, PDF & Email