Objavljeno 3. svibnja 2021.Logo Europske komisije

Danas, na Svjetski dan slobode medija, Komisija je ponovno potvrdila predanost zaštiti slobode i pluralizma medija u EU-u i šire. Mediji trebaju biti slobodni i neovisni i to je jedna od temeljnih vrijednosti demokracija EU-a.

Na današnji dan potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Tijekom pandemije dokazana je ključna uloga novinara u informiranju, kao i potreba da ih zaštitimo. Zabrinuta sam zbog sve učestalijih prijetnji novinarima i napada na njih, posebno usmjerenih na žene. Do kraja godine predstavit ćemo preporuke državama članicama o sigurnosti novinara u okviru naše potpore za medije i demokracije (videoporuka).  Potpredsjednica Jourová također će sudjelovati u događanju „Women breaking the news”.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Danas smo se podsjetili brojnih izazova s kojima su suočeni mediji, što je pojačano krizom uzrokovanom bolešću COVID-19. Odlučni smo ojačati i zaštititi otporan, slobodan i neovisan medijski sektor. Moj je prioritet osigurati da novinari uživaju najvišu razinu zaštite kada obavljaju svoj posao, bilo na internetu ili izvan njega.

Jučer je visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell dao izjavu u ime EU-a. Komisija je prošlog prosinca prvi put predstavila sveobuhvatan europski pristup medijima koji se temelji na akcijskom planu za europsku demokraciju i akcijskom planu za medijski i audiovizualni sektor. Kao što je najavljeno, Komisija će do kraja godine objaviti preporuku o sigurnosti novinara, a povratne informacije još se mogu unijeti ovdje.

Osim toga, Komisija radi i na inicijativi za borbu protiv zlouporabe sudskih postupaka protiv novinara i aktivista. Akcijski plan za medije i audiovizualnu politiku služi kao plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora tijekom trenutačne krize i nakon nje. Medijski pluralizam jedan je od ključnih elemenata godišnjeg izvješća o vladavini prava i u tom kontekstu Komisija nastavlja pratiti stanje u svim državama članicama EU-a.

Komisija će prvi put imati namjenska sredstva u iznosu od najmanje 75 milijuna eura za potporu medijskom pluralizmu, novinarstvu i medijskoj pismenosti u okviru programa Kreativna Europa.

Komisija trenutačno financira osamnaest projekata povezanih sa slobodom i pluralizmom medija, uključujući sigurnost novinara i prijetnje slobodi medija, s gotovo 20 milijuna eura.

Print Friendly, PDF & Email