Objavljeno 6. prosinca 2021.Sateliti u orbiti oko Zemlje

Dva nova satelita Galileo uspješno su lansirana u nedjelju ujutro iz Europske svemirske luke u Kourouu u Francuskoj Gijani, čime je ukupan broj satelita u orbiti porastao na 28. Pet godina nakon što je Galileo prvi put pušten u rad, više od 2,3 milijarde uređaja diljem svijeta upotrebljava signale sustava Galileo.

Povjerenik Thierry Breton, zadužen za unutarnje tržište, izjavio je sljedeće: Galileova otvorena usluga (GOS) od 2016. omogućuje iznimnu točnost pozicioniranja koju sada upotrebljava više od dvije milijarde korisnika diljem svijeta. Galileo obuhvaća i uslugu traganja i spašavanja kojom se znatno skraćuje vrijeme potrebno za lociranje osoba u nevolji, te pruža uslugu povratne veze kojom se osobe u nevolji obavješćuje da je njihov poziv za pomoć primljen. Lansiranjima se jača konstelacija satelita i osigurava snažan položaj Europe u području globalnih navigacijskih satelita i usluga.

Jedan od ta dva satelita nosi ime Nikoline Rudić iz Garića kod Ražanca.

Naime, Europska komisija organizirala je od 14. studenoga 2019. do 31. siječnja 2020. likovni natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je po jedan pobjednik. Ocjenjivački žiri čiji su članovi Lidija Kralj (pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Dragan Rosa (znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo) i Ingeborg Fülepp (umjetnik) odabrao je rad Nikoline Rudić kao pobjednički rad za Hrvatsku.

U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske, a neovisni žiri odabrao je pobjednički rad između trideset pred-odabranih radova. Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu „Snovi o svemiru”. Bili su prihvatljivi radovi bez obzira na metode crtanja, bojanja ili slikanja.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo. Stoga, satelit pod nazivom „Nikolina“ postat će dio Galilea.

Kao jedna od glavnih sastavnica Europskog svemirskog programa, Galileo pruža slobodno dostupne satelitske podatke koji omogućuju određivanje položaja, navigacije i točnog vremena. Primjenjiv je ne samo u sektoru mobilnih telefona i navigaciji automobila, već i u raznim područjima kao što su sinkronizacija energetskih mreža, sektor prometa i mobilnosti, sektor uporabe zemljišta i usluge lociranja u hitnim slučajevima. Galileo nastavlja razvijati nove revolucionarne usluge uvođenjem autentificiranih signala, kao i signala visoke točnosti do 20 centimetara. U pripremi je i inovativna Služba za upozoravanje na hitne situacije. Više informacija potražite na ovoj stranici.

Print Friendly, PDF & Email