Objavljeno 27. listopada 2021.Predstavljanje Europe Direct centra

U srijedu, 27. listopada 2021. godine u prostorijama Razvojne agencije PORE KKŽ održana je druga ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije.

Sjednicom Upravnog odbora Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije predsjedavao je predsjednik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je na početku sjednice pozdravio sve prisutne članove i zahvalio im se na dolasku.

Nakon jednoglasno prihvaćenog dnevnog reda, Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac prezentirala je članovima Upravnog odbora stanje i kretanje evidentirane nezaposlenosti i zapošljavanja na tržištu rada Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. rujna 2021. godine te se osvrnula na statističke podatke vezane uz korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta uslijed pandemije izazvane virusom COVID-19. Spomenula je kako su u periodu od ožujka 2020. godine kada su krenule ove mjere pa do rujna 2021. godine zaprimili ukupno 4.483 zahtjeva s područja Koprivničko-križevačke županije, a odobrili njih 4.069 za 16.028 osoba. Gospođa Kuterovac je istaknula kako su najtraženija zanimanja u periodu od siječnja do rujna ove godine bila radnik za pomoć u kući, konobar, prodavač, odgojitelj predškolske djece te suradnik u praktičnoj nastavi. Vezano uz stopu registrirane nezaposlenosti, ona je za mjesec rujan 2021. godine za Koprivničko-križevačku županiju iznosila 4,7%, a za Republiku Hrvatsku 6,9%.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i predstavljanje novog projekta „EUROPE DIRECT Koprivničko-križevačke županije“, koji ima za cilj informiranje građana o aktualnostima, politikama, programima i prioritetima EU-a te ih potaknuti da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a putem digitalne platforme koja je sastavni dio Konferencije o budućnosti. Trajanje projekta je od 01. svibnja 2021. godine do 31. prosinca 2025. godine, dok ukupna vrijednosti iznosi 145.067,00 EUR. Projekt je predstavila Natalija Papac ispred Razvojne agencije PORE KKŽ.

Pod točkom Razno je voditeljica Odjela za gospodarstvo i ruralni razvoj u Razvojnoj agenciji PORI KKŽ Marina Šandor Krznarić, pružila prisutnima najvažnije informacije o trenutnom stanju programiranja i nacrtu OP Učinkoviti ljudski potencijali, koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF +). Trenutni nacrt OP Učinkoviti ljudski potencijali sadrži osam prioriteta: Inkluzivno tržište rada, Obrazovanje i cjeloživotno učenje, Socijalno uključivanje, Zdravstvo, Zapošljavanje mladih, Dječje siromaštvo, Socijalne inovacije i Materijalna deprivacija. Važno je spomenuti da se unutar prioriteta Inkluzivno tržište rada, predviđa i daljnji razvoj lokalnih partnerstava za zapošljavanje i umrežavanje svih relevantnih dionika na lokalnoj razini, a tijekom prvog kvartala 2022. godine, očekuje se i raspisivanje prvih natječaja.

Na kraju sjednice predsjednik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić i ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ, ujedno i zamjenica predsjednika Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić zahvalili su prisutnima na sudjelovanju te izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Najavili su i intenzivniju pripremu novog projekta „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ te ostalih projekata u području civilnog društva, institucija i javno-pravnih tijela koji će se moći kandidirati u okviru ovog operativnog programa.

Važno je spomenuti da je LPZ KKŽ osnovan još 12. prosinca 2010. godine u okviru projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3“ financiranog iz IV. Komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) „Razvoj ljudskih potencijala“, a na inicijativu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci.

Print Friendly, PDF & Email