Objavljeno 25. studenoga 2022.Logo Europske komisije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Europska komisija objavila je kako je aktivirala broj 116016, usklađeni europski broj telefonskih linija za pomoć ženama žrtvama nasilja. Ovaj isti broj žene žrtve nasilja moći će za savjet i potporu nazvati iz cijele Europske unije.

Europska komisija i visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell u današnjoj izjavi iznijeli su više informacija o mjerama EU-a za borbu protiv nasilja nad ženama:

Nasilje nad ženama događa se u svim zemljama. Činjenice su šokantne: u EU-u i svijetu svaka treća žena doživjela je fizičko ili seksualno nasilje. Danas je svaka peta djevojčica žrtva seksualnog zlostavljanja. Nasilje na internetu u porastu je, pri čemu je svaka druga mlada žena žrtva rodno uvjetovanog nasilja na internetu. EU osuđuje sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama. U 21. stoljeću neprihvatljivo je da su žene i djevojčice i dalje žrtve zlostavljanja, uznemiravanja, silovanja, sakaćenja ili

prisilnih brakova. I dalje smo predani našoj ambiciji da zaustavimo nasilje nad ženama u EU-u i izvan njega. EU izražava solidarnost sa ženama i djevojčicama, žrtvama i osobama koje su preživjele nasilje.”

Pročitajte cjelovitu izjavu i informativni članak o ravnopravnosti žena i muškaraca te borbi protiv nasilja nad ženama u EU-u (dostupni na engleskom jeziku).

Print Friendly, PDF & Email