Objavljeno 7. ožujka 2022.

Europska unija danas je ostvarila važan korak u provedbi programa InvestEU potpisivanjem sporazuma o jamstvu i sporazuma o savjetodavnom centru između Europske komisije, Europske investicijske banke (EIB) i Europskog investicijskog fonda (EIF).

Program InvestEU ključni je stup paketa poticaja Europske unije za oporavak od pandemije bolesti COVID-19 i izgradnju zelenijeg, digitalnijeg i otpornijeg europskog gospodarstva. Njime se može poduprijeti i europsko gospodarstvo u suočavanju s novim izazovima koji proizlaze iz gospodarskih i sigurnosnih nesigurnosti u svijetu.

InvestEU se sastoji od tri komponente, fonda InvestEU, savjetodavnog centra InvestEU i portala InvestEU. Pružanjem proračunskog jamstva EU-a u iznosu od 26,2 bilijuna eura za potporu operacijama financiranja i ulaganja programom InvestEU će se do 2027. mobilizirati dodatna ulaganja u iznosu od najmanje 372 milijarde eura, čime će se omogućiti potpora građanima i poduzećima diljem Europe.

Očekuje se da će prvi projekti primiti jamstvo InvestEU do travnja nakon što budu predstavljeni Odboru za ulaganja. Više informacija dostupno je na web-mjestu InvestEU, u ovom priopćenju za medije i u ažuriranim pitanjima i odgovorima.

Print Friendly, PDF & Email