Objavljeno 7. lipnja 2021.Terrorist content online

Danas su na snagu stupila ključna pravila EU-a o borbi protiv širenja terorističkih sadržaja na internetu. Platforme će morati ukloniti teroristički sadržaj na zahtjev nadležnih tijela država članica u roku od jednog sata. Pravilima će se pridonijeti i suzbijanju širenja ekstremističkih ideologija na internetu, što je ključan element u sprečavanju napada i suzbijanju radikalizacije. Pravila uključuju snažne zaštitne mjere kako bi se osiguralo potpuno poštovanje temeljnih prava kao što su sloboda izražavanja i informiranja.

Uredbom će se utvrditi i obveze transparentnosti za internetske platforme i nacionalna tijela u pogledu izvješćivanja o količini uklonjenog terorističkog sadržaja, mjerama za utvrđivanje i uklanjanje sadržaja, ishodima pritužbi i žalbi te broju i vrsti kazni izrečenih internetskim platformama. Države članice moći će sankcionirati neusklađenost i odlučiti o razini sankcija koje će biti razmjerne vrsti prekršaja. U obzir će se uzeti i veličina platforme kako se ne bi nametnule neopravdano visoke kazne u odnosu na veličinu platforme. Države članice i internetske platforme koje nude usluge u EU-u sada imaju godinu dana za prilagodbu poslovanja. Uredba se primjenjuje od 7. lipnja 2022.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Novim pravilima suzbijamo širenje terorističkih sadržaja na internetu i stvaramo sigurniju uniju. Odsad će internetske platforme imati jedan sat za uklanjanje terorističkog sadržaja s interneta, čime će se osigurati da se napadi poput onoga u Christchurchu ne mogu upotrijebiti za onečišćenje zaslona i umova. To je golema prekretnica u europskom odgovoru na borbu protiv terorizma i radikalizacije. Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson izjavila je: Brzo uklanjanje terorističkog sadržaja ključno je kako bi se teroriste spriječilo u iskorištavanju interneta radi regrutiranja i poticanja napada te veličanja zločina. Jednako je važno zaštititi žrtve i njihove obitelji od ponovnog suočavanja s kaznenim djelima na internetu. Uredbom se utvrđuju jasna pravila i odgovornosti država članica i internetskih platformi te zaštita slobode govora gdje je to potrebno.

U informativnom članku nalaze se dodatne informacije o novim pravilima. Ta su pravila ključan dio Komisijina plana za borbu protiv terorizma.

Print Friendly, PDF & Email