Objavljeno 27. rujna 2021.Plastične boce

Komisija danas pozdravlja važan novi korak koji je poduzeo Savez za kružnu plastiku kako bi se ojačalo tržište EU-a za recikliranu plastiku i osiguralo recikliranje najmanje 10 milijuna tona plastike do 2025. Od osnivanja Saveza 2018. ostvaren je dobar napredak s povećanjem europske proizvodnje reciklirane plastike za gotovo 30 %. Savez će sada pojačati napore osiguravanjem mogućnosti recikliranja 26 plastičnih proizvoda u ambalaži, građevinarstvu, poljoprivredi i kućanskim uređajima koji zajedno čine više od 60 % plastičnog otpada prikupljenog u Europi. Samo bi se time mogao ostvariti cilj od 10 milijuna tona. Osim toga, Savez je sada razvio novi plan te donio metodologiju i pravila za novi sustav praćenja reciklirane plastike na razini EU-a.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: U okviru Saveza za kružnu plastiku vrijednosni lanac plastike pokazuje odličnu suradnju u prelasku na kružnu plastiku. Mobilizacijom svih dionika, javnih i privatnih, duž vrijednosnog lanca i u svim ključnim sektorima u kojima se upotrebljava plastika povećava se i otpornost Europe maksimalnim iskorištavanjem plastičnog otpada kao vrijednog resursa. Pozdravljam te napore i računam na kontinuirani angažman saveza.

Danas savez predstavlja gotovo 300 industrijskih i akademskih organizacija te organizacija javnog sektora u vrijednosnom lancu reciklirane plastike. Prve dobrovoljne obveze industrije za recikliranu plastiku pokazale su da bi opskrba recikliranom plastikom mogla doseći i premašiti cilj. No bilo je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osigurala upotreba reciklirane plastike. U tom pogledu Savez priprema izvješće o zahtjevima i rješenjima za povećanje integracije reciklirane plastike u proizvode do 2025. Savez će također redovito ažurirati svoj plan od 10 milijuna tona reciklirane plastike otvorenim postupkom dijaloga i razmjene s nacionalnim i lokalnim tijelima i svim drugim zainteresiranim dionicima.

Print Friendly, PDF & Email