Objavljeno 22. veljače 2022.

Komisija pozdravlja činjenicu da je Vijeće jutros na temelju prijedloga Komisije donijelo ažurirani okvir za putovanja u EU-u. Ažuriranjem će se dodatno olakšati putovanje iz zemalja izvan EU-a u EU i uzeti u obzir razvoj pandemije, sve veća stopa cijepljenja diljem svijeta i primjena dodatnih doza te priznavanje da je sve veći broj potvrda koje izdaju treće zemlje ekvivalentan digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. U skladu s danas dogovorenim ažuriranim okvirom države članice trebale bi se ponovno otvoriti i onima koji su cijepljeni cjepivom koje je završilo postupak uvrštavanja na popis za upotrebu u izvanrednim okolnostima Svjetske zdravstvene organizacije. Države članice trebale bi i dalje prihvaćati osobe koje su cijepljene cjepivima koja je odobrio EU.

Cijepljeni putnici morat će primiti posljednju dozu iz serije primarnog cijepljenja najmanje 14 dana, a najviše 270 dana prije dolaska, ili dobiti dodatnu dozu. Osim toga, osobe koje su se oporavile od bolesti COVID-19 u roku od 180 dana prije putovanja u EU trebale bi moći putovati u EU ako svoj oporavak mogu dokazati digitalnom potvrdom EU-a o COVID-u ili potvrdom treće zemlje koja se smatra jednakovrijednom digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u.

U ažuriranjima se također pojašnjava da se na djecu mlađu od šest godina koja putuju s odraslom osobom ne bi trebali primjenjivati nikakvi zahtjevi u pogledu ispitivanja ili dodatnih zahtjeva. Osobe koje putuju iz zemlje ili državnog područja s popisa zemalja iz kojih bi sva putovanja trebala biti moguća i koje imaju dokaz o negativnom PCR testu također bi trebale moći putovati u EU. Onima koji imaju nužan razlog za dolazak u Europu te građanima EU-a i osobama s dugotrajnim boravištem te članovima njihovih obitelji trebalo bi i dalje dopustiti ulazak u EU kao i prije.

Države članice mogu zahtijevati dodatne mjere za takve putnike, kao što je PCR testiranje prije polaska ili po dolasku. Države članice složile su se da će te promjene primjenjivati od 1. ožujka 2022. Sada je na državama članicama EU-a da provedu promjene i primjenjuju ih na koordiniran način. Komisija će do 30. travnja ove godine preispitati preporuku Vijeća s ciljem potpunog prelaska na pristup koji se temelji na osobama.

Print Friendly, PDF & Email