Objavljeno 2. lipnja 2021.Predstavljanje proljetnog paketa europskog semestra

Europska komisija danas je predstavila proljetni paket europskog semestra, u kojem je stavljen poseban naglasak na pružanje fiskalnih smjernica državama članicama dok one nastavljaju s postupnim otvaranjem gospodarstva. Te bi smjernice državama članicama trebale pomoći da ostvare snažniji gospodarski oporavak koristeći se na najbolji mogući način Mehanizmom za oporavak i otpornost, ključnom sastavnicom instrumenta NextGenerationEU.

U skladu s Komisijinom proljetnom gospodarskom prognozom 2021. opća klauzula o odstupanju nastavit će se primjenjivati u 2022., a njezina se deaktivacija očekuje od 2023. Fiskalna politika u 2021. i 2022. treba ostati poticajna.

U sklopu paketa, Komisija je donijela izvješće u skladu s člankom 126. stavkom 3. Ugovora o funkcioniranju EU-a (UFEU) za sve države članice osim Rumunjske, na koju se već primjenjuje korektivni dio Pakta.

Komisija je donijela i Prijedlog smjernica za zapošljavanje za 2021., deseto izvješće o nadzoru nakon provedbe programa za Irsku, Španjolsku, Cipar i Portugal. U izvješćima se zaključuje da je sposobnost otplate duga svih predmetnih država članica zadovoljavajuća. Na internetu su dostupni priopćenje za medije i pitanja i odgovori.

Print Friendly, PDF & Email