Objavljeno 25. studenoga 2021.Europa za čist okoliš

Komisija je danas odobrila paket ulaganja u iznosu većem od 290 milijuna eura za 132 nova projekta u okviru programa LIFE za okoliš i klimatsku politiku. Tim sredstvima mobilizirat će se ukupna ulaganja u iznosu od 562 milijuna eura, uz projekte u gotovo svim državama članicama. Novi projekti u sklopu programa LIFE pomoći će Europi da postane klimatski neutralan kontinent do 2050., pomoći u oporavku bioraznolikosti Europe do 2030. i doprinijeti oporavku EU-a nakon pandemije bolesti COVID-19. To je prva serija projekata odabranih u okviru novog programskog razdoblja 2021. – 2027., sa sredstvima većima za gotovo 60%.

Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, izjavio je: Klimatska kriza i kriza bioraznolikosti egzistencijalne su krize i nemamo vremena za gubljenje. Na konferenciji COP26 u Glasgowu prepoznata je potreba za ubrzanjem djelovanja još u ovom desetljeću. Europskim zelenim planom Europska unija radi na smanjenju emisija, obnovi prirode i osiguravanju održive upotrebe resursa. Možemo uspjeti samo ako surađujemo u svim sektorima. Projekti u okviru programa LIFE savršen su primjer: oni okupljaju građane, javna tijela, industriju i nevladine organizacije kako bi radili u području klime i okoliša.

Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, dodao je: Međupovezane krize klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti i onečišćenja ključni su izazovi našeg doba. Kako bismo ih riješili, potrebna nam je temeljita preobrazba naših društava i gospodarstava, postizanje ugljično neutralne budućnosti i učenje o životu unutar granica našeg planeta. Projekti LIFE pokazuju kako to možemo postići. Imat će mjerljiv utjecaj i predstavljati dodanu vrijednost suradnje svih zemalja članica.

Dodatne informacije i primjeri projekata dostupni su u priopćenju za medije i prilogu.

Print Friendly, PDF & Email