Objavljeno 8. rujna 2021.Logo Europske komisije

Euro je zajednička valuta Unije nastao s ciljem uspješnijeg iskorištavanja svih prednosti jedinstvenog tržišta Europske unije, uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. Europodručje podrazumijeva manju izloženost valutnom riziku i stabilnost cijena te bolju integraciju financijskih tržišta. Istovremeno pridonosi gospodarskom rastu, snažnijim investicijama i posljedično dinamičnijem tržištu rada s otvaranjem novih poslova i radnih mjesta. 

Hrvatska je u srpnju 2020. godine ušla u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) i obvezala se na provedbu dodatnih reformskih mjera u tu svrhu.

Što očekuje tvrtke i građane uvođenjem eura u hrvatsku svakodnevicu, koje su pogodnosti a koje su strukturne reforme i tehničke te operativne pripreme koje Hrvatska treba provesti, neka su od pitanja na koja će sugovornici konferencije odgovoriti.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, zajedno s drugim predstavnicima Europske komisije i predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske narodne banke, poslovnog sektora i drugi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva osvrnut će se na očekivanja za poslovnu zajednicu i građane.

Program konferencije nalazi se na sljedećoj poveznici: https://lider.events/hrvatska-na-putu-za-euro/program/ a prijave za online praćenje konferencije su i dalje otvorene i dostupne na linku https://lider.events/hrvatska-na-putu-za-euro/prijava/

Print Friendly, PDF & Email