Objavljeno 29. studenoga 2021.European Hydrogen week

Predsjednica Ursula von der Leyen danas je otvorila Europski tjedan vodika. Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans održat će govor ovog poslijepodneva, povjerenik Breton govorit će u utorak, a povjerenice Kadri Simson i Adina Vălean održat će glavna izlaganja u srijedu.

Predsjednica von der Leyen u svojem je uvodnom govoru izjavila: Čisti vodik imat će središnje mjesto u klimatski neutralnom gospodarstvu budućnosti i ponosna sam na ulogu Europe kao svjetskog predvodnika čistog vodika. Početkom ove godine na globalnoj je razini najavljeno više od 200 novih projekata u području vodika. Njih 55 % nalazi se u Europi… Moramo povećati proizvodnju čistog vodika, proširiti njegovu primjenu i stvoriti pozitivan krug u kojem se potražnja i opskrba međusobno dopunjuju i smanjuju cijene. To je načelo. Riječ je bez sumnje o globalnom pothvatu, ali želim da Europa bude predvodnik u njemu.

Ovogodišnji Europski tjedan vodika obilježit će javno pokretanje partnerstva za čisti vodik kao sljednika zajedničkog poduzeća za gorivne članke i vodik (FCH JU). Zajedno s europskim savezom za čisti vodik, partnerstvo za čisti vodik bit će ključan instrument za provedbu strategije EU-a za vodik i postizanje ambicioznih ciljeva europskog zelenog plana

Novim partnerstvom, koje će se financirati u okviru programa Obzor Europa s milijardu eura uz potporu industrije i akademske zajednice, podupirat će se istraživačke i inovacijske mjere za proizvodnju, skladištenje, distribuciju i upotrebu vodika te će se ubrzati razvoj i uvođenje tehnologija čistog vodika za cijelo gospodarstvo, posebno za sektore koje je teško dekarbonizirati, kao što su teška industrija i prijevoz teškog tereta.

Na temelju ciljeva strategije EU-a za vodik, na događanju će se raspravljati o mogućnostima povezanima s proizvodnjom i upotrebom vodika i goriva na bazi vodika u različitim sektorima gospodarstva te o tome kako će vodik imati ključnu ulogu u europskom zelenom planu.

U utorak će europski savez za čisti vodik predstaviti ambiciozne održive projekte ulaganja za opsežno uvođenje vodika iz obnovljivih izvora i niskougljičnog vodika. U srijedu će naglasak biti na tome kako EU planira postaviti elektrolizatore za vodik iz obnovljivih izvora snage najmanje 6 GW do 2024. s ciljem povećanja na 40 GW do 2030. i kako provesti ambiciozne planove za uspostavu infrastrukture za alternativna goriva. Govor predsjednice dostupan je na internetu. Više informacija dostupno je ovdje, a prijenos uživo ovdje.

Print Friendly, PDF & Email