Objavljeno 29. studenoga 2021.Tedros Adhanom i Ursula von der Leyen

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros se obratila Svjetskoj zdravstvenoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja se sastaje od 29. studenoga do 1. prosinca na svojem drugom posebnom zasjedanju. Predsjednica je pozdravila odluku Skupštine da započne pregovore o međunarodnom instrumentu za jačanje sprečavanja pandemija, pripravnosti i odgovora na njih.

Nakon pojave varijante omicron predsjednica von der Leyen pohvalila je vodstvo južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose i naglasila da su analitički rad i transparentnost Južne Afrike omogućili brz globalni odgovor za spašavanje života. Istaknula je Južnu Afriku kao primjer međunarodne suradnje u vrijeme prekograničnih prijetnji zdravlju.

Nadovezujući se na globalni sastanak na vrhu o zdravlju u svibnju i sastanak na vrhu skupine G20 održan prošlog mjeseca, predsjednica von der Leyen ponovno je potvrdila zalaganje EU-a za pravednost, dobro upravljanje, multilateralnu suradnju i solidarnost jer je to jedini način za izlazak iz aktualne zdravstvene krize.

Europska unija i njezine države članice nastavit će raditi na globalnom cilju da se 2022. cijepi 70 % stanovništva te će podupirati izgradnju kapaciteta za sekvenciranje, testiranje, liječenje i cijepljenje. U tom je kontekstu predsjednica potvrdila da EU namjerava do sredine 2022. podijeliti najmanje 700 milijuna doza cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Time će se dopuniti sredstva u iznosu od 3 milijarde eura koja je EU osigurao za uspostavu Akceleratora ACT za globalno cijepljenje u okviru COVAX-a, kao i tekući rad na razvoju proizvodnje cjepiva u Africi i Južnoj Americi. Cijeli govor dostupan je ovdje i možete ga ponovno pogledati ovdje.

Print Friendly, PDF & Email