Objavljeno 11. studenoga 2021.USA i EU zastave

Predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen jučer je dodijeljena nagrada Atlantskog vijeća za vodstvo u Washingtonu, odajući joj počast za cjeloživotna postignuća kao europske i transatlantske građanke te njezin pozitivan doprinos unaprjeđenju cjelovite, slobodne i mirne Europe. Predsjednica je u govoru tom prigodom izjavila da se osjeća kao europska i transatlantska građanka zahvaljujući odgoju i životu: Priča o transatlantskoj povezanosti sastavljena je od milijuna priča kao što je moja. No najvažnije je da je riječ o zajedničkim vrijednostima i interesima dviju obala oceana.

Predsjednica je naglasila da su EU i SAD prirodni partneri koji zajedno mogu oblikovati gospodarski oporavak, boriti se protiv klimatskih promjena, izmijeniti suvremena pravila svjetskog gospodarstva i zaštititi demokraciju. Predsjednica je posebno podsjetila na zajedničke napore i obveze najavljene na konferenciji COP26 u Glasgowu prije samo nekoliko dana, kao i na suradnju u Vijeću za trgovinu i tehnologiju EU-a i SAD-a u cilju diversifikacije i poboljšanja otpornosti.

Naposljetku, predsjednica von der Leyen izjavila je: Ponovno je vrijeme da se zauzmemo za vrijednosti koje su temelj naših demokracija. Vjerujemo u slobodu građana s pravima i odgovornostima. Vjerujemo u vladavinu prava, jednakost svakog ljudskog bića pred zakonom. Vjerujemo u dostojanstvo svake osobe, a time i temeljna prava. Ponovno je potrebno govoriti o našim demokracijama. Pročitajte cijeli govor na internetu i pogledajte ga ovdje.

Print Friendly, PDF & Email