Objavljeno 20. siječnja 2022.Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros je održala govor o stanju u svijetu na Svjetskom gospodarskom forumu. Predsjednica je naglasila važnost povjerenja kao najvrjednije prednosti na putu prema oporavku. Povjerenja u demokraciju primjerice, ali i u znanost i cjepiva, kao i u funkcionalna društva koja se temelje na vladavini prava. Predsjednica je naglasila da je pandemija pokazala da su demokracije najsnažniji i najodrživiji oblik vođenja država. Europski znanstvenik čiji rad je temeljen na našim vrijednostima, slobodi istraživanja, slobodi znanosti i neovisnim mogućnostima za ulagače, razvio je cjepiva MRNA koja su nam omogućila izlaz iz ove krize.

Kad je riječ o poluvodičima i čipovima, predsjednica von der Leyen naglasila je potrebu za ulaganjem u razvoj, proizvodnju i upotrebu te ključne tehnologije: Do 2030. 20 % svjetske proizvodnje mikročipova mora biti u Europi. Ne smijemo gubiti vrijeme. Početkom veljače predložit ćemo europski akt o čipovima.

Na temu energije naglasila je da plinska kriza mora poslužiti i za ubrzavanje prelaska na izvore čiste energije te osigurati dodatnu integraciju našeg energetskog tržišta. Moramo osigurati da ne postoje područja ili regije Europe koje su isključene iz naše mreže i usredotočiti se na zaštitu najpogođenijih.

Naposljetku, predsjednica von der Leyen govorila je i o ruskom djelovanju u našem susjedstvu: Ne prihvaćamo ruske pokušaje podjele Europe na područja utjecaja. Potvrđujemo solidarnost s Ukrajinom i našim europskim partnerima. Želimo dijalog. Želimo da se sukobi riješe u tijelima koja su osnovana u tu svrhu. Ako dođe do eskalacije oko teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, odgovorit ćemo svim raspoloživim gospodarskim i financijskim sankcijama. Transatlantska zajednica odlučna je u tom pogledu.

Cjelokupan govor dostupan je na internetu na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupan na francuskom i njemačkom jeziku. Videozapis možete pogledati ovdje.

Print Friendly, PDF & Email