Objavljeno 23. rujna 2021.Poljoprivreda

Europski parlament, Vijeće i Komisija danas slave pokretanje „Dana ekoloških proizvoda u EU-u” koji će se obilježavati svake godine. Tri institucije potpisale su zajedničku izjavu kojom se utvrđuje da će svaki 23. rujna biti dan ekoloških proizvoda u EU-u. To se nadovezuje na Akcijski plan za razvoj ekološkog sektora, koji je Komisija donijela 25. ožujka 2021. i u kojem je najavljeno organiziranje takvog dana kako bi se javnost informirala o ekološkoj proizvodnji.

Na svečanosti potpisivanja izjave i pokretanja dana ekoloških proizvoda povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: Danas slavimo ekološku proizvodnju, održivu vrstu poljoprivrede u kojoj se proizvodnja hrane odvija u skladu s prirodom, bioraznolikošću i dobrobiti životinja. Ujedno je 23. rujna jesenska ravnodnevnica, kad su dan i noć jednako dugi, što je simbol ravnoteže između poljoprivrede i okoliša koja idealno odgovara ekološkoj proizvodnji. Drago mi je zbog toga što zajedno s Europskim parlamentom, Vijećem i ključnim akterima u ovom sektoru pokrećemo ovaj dan ekoloških proizvoda u Uniji jer je to sjajna prilika za informiranje javnosti o ekološkoj proizvodnji i promicanje njezine ključne uloge u prelasku na održive prehrambene sustave.

Opći je cilj Akcijskog plana za razvoj ekološkog sektora znatno potaknuti proizvodnju i potrošnju ekoloških proizvoda kako bi se pridonijelo postizanju ciljeva strategije „od polja do stola” i strategije za bioraznolikost, kao što je smanjenje upotrebe gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava. Ekološkom sektoru potrebni su odgovarajući alati za rast, kako je utvrđeno u Akcijskom planu. Njime se predlažu 23 mjere usmjerene na tri aspekta: poticanje potrošnjepovećanje proizvodnje i daljnje poboljšanje održivosti sektora, a sve kako bi se osigurao uravnotežen rast sektora.

Mjere

Kako bi se potaknula potrošnja, akcijski plan uključuje mjere kao što su informiranje i komuniciranje o ekološkoj proizvodnji, promicanje potrošnje ekoloških proizvoda i poticanje veće upotrebe ekoloških proizvoda u javnim kantinama putem javne nabave. Nadalje, kako bi se povećala ekološka proizvodnja, zajednička poljoprivredna politika (ZPP) i dalje će biti ključan alat za potporu prelasku na ekološku poljoprivredu. Dopunit će se, primjerice, informativnim događanjima i umrežavanjem radi razmjene primjera najbolje prakse te skupnim certificiranjem poljoprivrednika umjesto certificiranja pojedinačnih poljoprivrednika. I konačno, kako bi se poboljšala održivost ekološke poljoprivrede, Komisija će najmanje 30 % proračuna za istraživanja i inovacije u području poljoprivrede, šumarstva i ruralnih područja namijeniti za teme koje su specifične ili relevantne za ekološki sektor. Više informacija pročitajte ovdje.

Print Friendly, PDF & Email