Objavljeno 7. ožujka 2022.

Komisija je odobrila nove tri oznake zemljopisnog podrijetla: „Zagorski štrukli” ili „Zagorski štruklji” kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP), „Zagorski bagremov med” kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI) iz Hrvatske i „Homokháti őszibarack pálinka” iz Mađarske kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

„Zagorski štrukli/štruklji” su pekarski proizvodi proizvedeni na području Zagorja. Pecivo se proizvodi s pomoću starog recepta primjenom posebne metode s tradicionalnim sastojcima.

„Zagorski bagremov med” je med od akacije koji se proizvodi od nektara akacije iz područja Hrvatskog zagorja. Posebnosti tog područja određuju klimatski čimbenici, cvjetni resursi i duga tradicija pčelarstva u regiji.

„Homokháti őszibarack pálinka” je alkoholno piće od breskvi koje se uzgajaju na području Homokhátság s nježnom i diskretnom aromom.

Ti novi nazivi dodat će se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda i 257 jakih alkoholnih pića koja su već zaštićena. Sve zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla mogu se pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Na raspolaganju su vam dodatne informacije o sustavima kvalitete i našem portalu GIview.

Print Friendly, PDF & Email