Objavljeno 1. veljače 2022.Protected geographical indication

Komisija je odobrila dodavanje proizvoda „Bračko maslinovo ulje” iz Hrvatske i „Carne Ramo Grande” iz Portugala u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). „Bračko maslinovo ulje” odnosi se na maslinovo ulje proizvedeno na otoku Braču. Na specifična kemijska i organoleptička svojstva „Bračkog maslinovog ulja” utječu brojni čimbenici, kao što su geološki i klimatski uvjeti Brača, najvišeg otoka Jadrana, prevladavanje sorte Oblica te znanja i iskustva proizvođača na otoku Braču u uzgoju stabala maslina i preradi ploda u maslinovo ulje.

„Carne Ramo Grande” meso je stoke pasmine Ramo Grande, uzgojene na Azorskom otočju. Na opća svojstva pasmine Ramo Grande utječu prirodni uvjeti otočja. Klimatski uvjeti na Azorima u kombinaciji s posebnom tehnikom uzgoja omogućuju ispašu tijekom cijele godine. Tradicionalno znanje i umijeće i recepti svakog otoka, koji se prenose s generacije na generaciju, naglašavaju okuse i arome karakteristične za „Carne Ramo Grande”.

Ti novi nazivi dodaju se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni u bazi podataka eAmbrosia. Dostupno je više informacija o sustavima kvalitete.

Print Friendly, PDF & Email