Objavljeno 2. rujna 2021.Juvenes Translatores

Srednje škole u svim državama članicama EU-a sada se mogu prijaviti za „Juvenes Translatores”, godišnje natjecanje u prevođenju koje organizira Europska komisija. Kako bi se njihovi učenici natjecali s vršnjacima iz cijelog EU-a, škole se mogu prijaviti na internetu od 2. rujna u 12.00 po srednjoeuropskom vremenu. Ove je godine tema tekstova koje će učenici prevoditi „Zakoračimo u zeleniju budućnost”.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Cilj je natjecanja potaknuti mlade da se zainteresiraju za prevoditeljski posao i, općenito, promicati učenje jezika. Ovogodišnja je tema u skladu s jednim od najvažnijih političkih prioriteta EU-a, europskim zelenim planom, koji je od posebnog interesa za mlade. Na natjecanju će se okupiti mladi iz različitih zemalja koji dijele ljubav prema jezicima i, osim što će se baviti tom zanimljivom temom, ono će im pomoći da svladaju prepreke između ljudi i kultura. Sposobnost međusobnog komuniciranja i razumijevanja, bez obzira na razlike, ključna je za procvat EU-a.

Natjecatelji mogu odabrati kombinaciju bilo koja dva od 24 službena jezika EU-a, što daje 552 moguće jezične kombinacije. Na prošlogodišnjem natjecanju učenici su upotrijebili 150 kombinacija.

Postupak prijave sastoji se od dvije faze, a prvi je korak prijava škola, za što je rok 20. listopada 2021. u 12.00 po srednjoeuropskom vremenu. Nastavnici obrazac za prijavu mogu ispuniti na bilo kojem od 24 službena jezika EU-a.

Europska komisija pozvat će potom 705 škola u iduću fazu. Broj škola sudionica iz svake države članice jednak je broju zastupničkih mjesta koja ta država ima u Europskom parlamentu, a nasumično će ih odabrati računalo.

Odabrane škole imenovat će zatim do pet učenika koji će sudjelovati na natjecanju. Učenici mogu imati bilo koje državljanstvo, ali moraju biti rođeni 2004.

Natjecanje će se održati 25. studenoga 2021. putem interneta u svim školama koje na njemu sudjeluju.

Pobjednici, po jedan iz svake zemlje, bit će proglašeni do početka veljače 2022.

Budu li okolnosti to dopuštale, u proljeće 2022. bit će pozvani u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada. Tada će imati priliku upoznati profesionalne prevoditelje iz Komisije i saznati više o tom zanimanju i radu s jezicima.

Kontekst

Od 2007. Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije svake godine organizira natjecanje pod nazivom „Juvenes Translatores” (lat. „mladi prevoditelji”), čiji je cilj promicati učenje stranih jezika u školama te mladima pružiti uvid u posao prevoditelja. Natjecanje se organizira za sedamnaestogodišnje učenike srednjih škola, a održava se istodobno u svim odabranim školama u cijelom EU-u.

Neke od sudionika natjecanje je potaknulo da upišu studij jezika i postanu profesionalni prevoditelji. Ono je ujedno i prilika da se pokaže velika jezična raznolikost EU-a.

Više o tome možete pročitati na sljedećoj poveznici: Počinje ovogodišnje natjecanje mladih prevoditelja EU-a! (europa.eu)

Print Friendly, PDF & Email