Objavljeno 1. srpnja 2021.ilustracija EU COVID certifikat

Od danas se počinje primjenjivati Uredba o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. To znači da će se za građane i rezidente EU-a od sada moći izdavati i ovjeravati digitalne potvrde EU-a o COVID-u. Dvadeset jedna država članica te Norveška, Island i Lihtenštajn počeli su izdavati potvrde i prije isteka današnjeg roka, a pet država članica EU-a počinje ih izdavati danas.

Komisijin rad na digitalnim potvrdama EU-a o COVID-u vodili su povjerenik Didier Reynders u bliskoj suradnji s potpredsjednicima Verom Jourovom i Margaritisom Schinasom, te povjerenici Thierry Breton, Stella Kyriakides, i Ylva Johansson.

Pozdravljajući početak primjene digitalne potvrde EU-a o COVID-u predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je:

Europska unija vodi brigu o svojim građanima. Digitalna potvrda EU-a o COVID-u simbol je otvorene i sigurne Europe koja se otvara s oprezom i na prvo mjesto stavlja zaštitu zdravlja svojih građana. U ožujku smo obećali da ćemo do ljetnih praznika na razini EU-a imati sustav kojim će se omogućiti slobodno i sigurno putovanje unutar EU-a. Danas možemo potvrditi da je sustav EU-a za digitalne potvrde EU-a o COVID-u uspostavljen i dostupan. Velika većina država članica EU-a već je povezana s tim sustavom i spremna je izdavati i ovjeravati potvrde. Već je izdano više od 200 milijuna potvrda.Pomažemo Europljanima da vrate slobodu koju toliko cijene i njeguju.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u

Svrha je digitalne potvrde EU-a o COVID-u olakšati sigurno i slobodno kretanje u EU-u dok traje pandemija bolesti COVID-19. Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, neovisno o potvrdi, ali ona će im olakšati putovanje jer se na njezine nositelje neće primjenjivati ograničenja, npr. karantena.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u bit će dostupna svima. Njezine su prednosti:

  • obuhvaća cijepljenje, testiranje i preboljenje
  • besplatna je i dostupna na svim službenim jezicima EU-a
  • dostupna je u digitalnom i papirnatom obliku i
  • sadržava digitalno potpisani QR kod.

Prema novim propisima države članice ne smiju nametati dodatna ograničenja putovanja nositeljima digitalne potvrde EU-a o COVID-u, osim ako su ona nužna i razmjerna radi zaštite javnog zdravlja.

Komisija se uz to obvezala da će mobilizirati 100 milijuna EUR iz Instrumenta za hitnu potporu kako bi pomogla državama članicama da građanima osiguraju cjenovno pristupačne testove.

Kontekst

Europska komisija 17. ožujka 2021. iznijela je prijedlog o uvođenju potvrde EU-a o COVID-u kako bi se olakšalo sigurno i slobodno kretanje građana unutar Unije tijekom pandemije. Suzakonodavci su 20. svibnja postigli privremeni dogovor. Osnovno tehničko rješenje sustava, pristupnik EU-a, pušten je u pogon 1. lipnja i omogućuje provjeru sigurnosnih elemenata QR kodova. Svih 30 zemalja EU-a i EGP-a od danas su spojene na pristupnik. Prve države članice počele su izdavati potvrde 1. lipnja, tj. ukupno 21 zemlja EU-a nije čekala rok od 1. srpnja.

Nakon službenog potpisivanja 14. lipnja Uredba je objavljena 15. lipnja. Počinje se primjenjivati danas, 1. srpnja, uz prijelazno razdoblje od šest tjedana za izdavanje potvrda za države članice kojima je potrebno više vremena. Početak primjene digitalne potvrde EU-a o COVID-u (europa.eu)

Print Friendly, PDF & Email