Objavljeno 21. rujna 2021.EU mladi znanstvenici Salamanca 2021

Komisija je objavila pobjednike 32. natjecanja EU-a za mlade znanstvenike, a glavne nagrade dodijeljene su projektima iz Bugarske, Njemačke, Irske, Španjolske, Turske i Ukrajine.

Pobjednici će biti nagrađeni s 7000 eura za projekte u područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), kao i u društvenim znanostima. Među temama istraživanja bili su kvantno računalstvo, inovativne solarne ćelije i statističko istraživanje rodnih stereotipa u dobi od 5 do 7 godina. Nagrade za druga i treća mjesta dodijeljene su projektima iz Bugarske, Češke, Irske, Italije, Poljske, Slovačke, Švicarske, Turske, Bjelarusa i Kanade.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Čestitamo svim pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja na iznimnom uspjehu. Prošle godine pokazali smo važnost vrsnih istraživanja inovacija u prevladavanju kriza koje utječu na sve nas. Ovim se natjecanjem stvara nova generacija talenata čija će otkrića i inovacije biti ključni za oblikovanje budućnosti u kojoj želimo živjeti. Doista sam ponosna na njihov izniman rad.

Europska komisija je 1989. organizirala prvo natjecanje za mlade znanstvenike kako bi potaknula suradnju i razmjenu među mladim znanstvenicima i pružila im priliku da ih podučavaju neki od najistaknutijih europskih istraživača. Njime se također nastoji potaknuti mlade da studiraju u STEM područjima i ostvare karijeru u znanosti.

Ove je godine sudjelovalo 158 perspektivnih mladih znanstvenika u dobi od 14 do 20 godina iz 34 zemlje. Učenici su međunarodnom žiriju priznatih znanstvenika kojim predsjeda dr. Attila Borics iz Mađarske akademije znanosti predstavili 114 projekata. Dobitnicima je dodijeljeno ukupno 93 000 eura, kao i druge nagrade kao što su posjeti najinovativnijim organizacijama i poduzećima u Europi. Pobjednici su objavljeni na svečanosti na Sveučilištu u Salamanci u Španjolskoj nakon dvodnevnog virtualnog natjecanja. Detaljan popis pobjednika dostupan je ovdje, a dodatne informacije dostupne su ovdje.

Print Friendly, PDF & Email