Objavljeno 8. prosinca 2022.

Paket za ravnopravnost: Komisija predlaže nova pravila za tijela za ravnopravnost i priznavanje roditeljstva među državama članicama

Komisija danas predstavlja dvije inicijative, za jačanje tijela za ravnopravnost u EU-u i za usklađivanje pravila za priznavanje roditeljstva među državama članicama u okviru paketa za ravnopravnost.

Tijela za ravnopravnost su javne institucije koje pružaju pomoć žrtvama diskriminacije i izdaju izvješća i preporuke. Komisija predlaže jačanje njihove neovisnosti, resursa i ovlasti kako bi se mogla učinkovitije boriti protiv diskriminacije u Europi. Novim zakonodavstvom osigurat će se da tijela za ravnopravnost mogu bolje zaštititi žrtve diskriminacije i doprinijeti sprečavanju diskriminacije.

Kad je riječ o priznavanju roditeljstva, Komisija predlaže usklađivanje pravila o priznavanju roditeljstva među državama članicama na razini EU-a. Prijedlog je usmjeren na promicanje najboljih interesa i prava djeteta. Njime će se osigurati pravna jasnoća za sve vrste obitelji u prekograničnoj situaciji unutar EU-a. Jedan od ključnih aspekata prijedloga jest da roditeljstvo s poslovnim nastanom u državi članici EU-a treba biti priznato u svim ostalim državama članicama bez posebnog postupka.

Materijali za medije dostupni su na internetu.

Tijela za ravnopravnost:

  1. Priopćenje za medije
  2. Informativna brošura

Priznavanje roditeljstva:

  1. Priopćenje za medije
  2. Pitanja i odgovori

Snimku konferencije za medije povjerenika Reyndersa i Dallija možete pogledati na EbS-u.

Print Friendly, PDF & Email