Objavljeno 24. siječnja 2024.

Fond za MSP-ove, koji na inicijativu  Europske komisije provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), program je bespovratnih sredstava osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima) iz EU-a pomoglo u zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva (IV).

Ukupna sredstva za 2024. godinu iznose 20 milijuna EUR-a i dostupna su od 22. siječnja do 6. prosinca 2024. godine.

Poduzeća se mogu prijaviti za jedan ili više vrijednosnih kupona (vaučera) u isto vrijeme ili u okviru naknadnih prijava.

Dostupna su 4  vaučera :

  • Vaučer 1. – za troškove usluge IP Scan-a (ispitivanje potencijala intelektualnog vlasništva poduzeća);
  • Vaučer 2. – za troškove registracije žiga i industrijskog dizajna putem nacionalnih, regionalnih, europskih i međunarodnih sustava zaštite;
  • Vaučer 3. – za troškove prijave patenta na nacionalnoj ili regionalnoj razini,  usluge pretraživanje stanja tehnike te troškove pravnog zastupanja za sastavljanje i podnošenje prijave europskog patenta (samo za zastupnike u Registru Europskog patentnog ureda – EPO-a);
  • Vaučer 4. – za troškove prijave zaštite biljnih sorti na nivou Europske unije – troškovi online prijave i ispitivanja.

Dodatne informacije o uvjetima za podnošenje prijave dostupne su u Smjernicama za podnositelje prijave.

Da bi se prijaviteljima pružila potporu za uspješno ostvarenje bespovratnih sredstava iz Fonda, Zavod će 30. siječnja 2024. godine u 10.00 sati organizirati tematski webinar „Fond za mala i srednja poduzeća 2024 – Kako se prijaviti i ostvariti povrat sredstava“ za koji se možete prijaviti putem poveznice.

Informacije o Fondu nalaze se i na web stranici DZIV-a.

Print Friendly, PDF & Email