Objavljeno 12. srpnja 2021.Kovanica Euro

Europska komisija pozdravlja povijesni globalni sporazum koji su u subotu, 10. srpnja podržali ministri financija skupine G20 i guverneri središnjih banaka, a kojim će se osigurati pravednost i stabilnost međunarodnog okvira za porez na dobit. Taj će dosad nezapamćeni konsenzus dovesti do potpune reforme međunarodnog sustava oporezivanja dobiti. Uključivat će preraspodjelu prava oporezivanja, što će značiti da će najveća svjetska poduzeća morati plaćati porez bez obzira na to gdje posluju. Istodobno će minimalna efektivna porezna stopa na svjetskoj razini od najmanje 15 % pomoći u suzbijanju agresivnog poreznog planiranja i zaustavljanju utrke prema sve nižem oporezivanju dobiti. 

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, koji danas sudjeluje u raspravama u Veneciji, izjavio je: Skupina G20 danas je podržala dosad nezabilježen globalni sporazum o reformi poreza na dobit koji su prošlog tjedna sklopile i sad podupiru 132 jurisdikcije. Poduzet je odvažan korak koji se prije samo nekoliko mjeseci rijetkima činio moguć. To je pobjeda za poreznu pravednost, socijalnu pravdu i multilateralni sustav. No naš posao još nije završen. Sporazum moramo finalizirati do listopada. Vjerujem da ćemo do tada postići konsenzus o tom ključnom pitanju i među svim državama članicama Europske unije.

Rad pod okriljem Uključivog okvira Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) usmjeren je na dva glavna pitanja:

  • Prilagodbu međunarodnih pravila o preraspodjeli oporezivanja dobiti trgovačkih društava među zemljama kako bi se odrazila promjenjiva priroda poslovnih modela, uključujući sposobnost poduzeća da posluju bez fizičke prisutnosti. U skladu s novim pravilima dio viška dobiti najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih poduzeća preraspodijelio bi se u tržišne jurisdikcije u kojima se nalaze potrošači ili korisnici.
  • Osiguravanje da multinacionalna poduzeća svake godine plaćaju minimalnu efektivnu poreznu stopu na svu svoju dobit. Ta će stopa iznositi najmanje 15 % i primjenjivat će se na sve multinacionalne grupacije koje imaju sveukupno više od 750 milijuna eura financijskih prihoda.

O tehničkim pojedinostima sporazuma pregovarat će se u nadolazećim mjesecima kako bi se u listopadu postigao konačni sporazum između svih 139 članova Uključivog okvira. Nakon postizanja globalnog sporazuma o oba stupa utemeljenog na konsenzusu, Komisija će brzo predložiti mjere za njihovu provedbu u EU-u, u skladu s poreznim planom EU-a i potrebama jedinstvenog tržišta. Pitanja i odgovori

Print Friendly, PDF & Email