Objavljeno 23. studenoga 2021.Predstavljanje programa Europske unije - Kreativna Europa
U okviru provedbe projekta Europe Direct Koprivničko-križevačke županije Razvojna agencija PORA KKŽ u suradnji s ENTER-om Koprivnica u ponedjeljak je, 22. studenoga, u prostorima ENTER-a Koprivnica održala predstavljanje programa Europske unije Kreativna Europa, potprogram Kultura i potprogram MEDIA.

Predstavljanje se održalo u okviru projekta Europe Direct Koprivničko-križevačke županije, koji je član mreže Europe Directa u Hrvatskoj i dio je sveeuropske mreže centara kojom upravlja Europska komisija. S obzirom na to da centri približavaju Europsku uniju građanima i potiču ih da raspravljaju o budućnosti Europske unije, tako je cilj ovog predstavljanja bio približiti udrugama iz Koprivničko-križevačke županije koje djeluju u području kulture i medija program Kreativna Europa, odnosno potprograme Kultura i MEDIA.

Na početku predstavljanja prisutnima se obratio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Udruge s područja kulture vrlo su aktivne na području naše županije, puno rade, imaju puno ideja i kreativne su te sigurno trebaju i mnogo sredstava. Županija ih jednim dijelom prati, ali to sigurno nije dovoljno za rad pa se nadam da će svatko pronaći sebe u ovom programu i da će moći aplicirati na neka sredstva. PORA je ovdje i kao razvojna agencija, ali i preko Europe Direct točke, da približi građanima sve što mogu saznati i ostvariti – osvrnuo se Ljubić.

Melita Birčić, ravnateljica PORA-e, izrazila je zadovoljstvo interesom i odazivom na predstavljanje programa.

– Iako PORA više ne radi toliko s udrugama, želja nam je da kroz ovaj projekt Europe Direct, koji provodimo od svibnja ove godine, budemo svim dionicima na području naše županije što bliži, proaktivniji i aktualniji s informacijama koje im mogu koristiti u korištenju EU sredstava, ali i u svim drugim procesima vezanim za neke nove programe koji se osmišljavaju na razini EU. Pozivam vas da budete aktivni, da se uključite u sve rasprave koje kao produžena ruka Europske komisije Europe Direct KKŽ radi na području naše županije. Na svima nama je da damo svoj kreativni doprinos u svemu onome što smatramo da bi trebalo financirati iz fondova EU – rekla je ravnateljica Birčić.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica ENTER-a Koprivnica Aldijana Matić Horvat i izrazila zadovoljstvo što se ovaj program predstavlja baš u prostorima Inkubatora kreativnih industrija s nadom da će ovakvih prezentacija biti još i više u budućnosti.

Nakon početnih obraćanja, djelatnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske predstavili su program i njegove pogodnosti za udruge.

Nakon početnih obraćanja predstavnice Deska Kreativne Europe koji djeluje pri Ministarstvu kulture i medija predstavile su Program Unije Kreativna Europa, odnosno potprograme Kultura i  MEDIA. Kreativna Europa je program Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru i uključuje tri potprograma:

  • potprogram Kultura koji obuhvaća kulturne i kreativne sektore
  • potprogram MEDIA koji obuhvaća audiovizualni sektor
  • međusektorski potprogram koji obuhvaća aktivnosti u svim kulturnim i kreativnim sektorima

Morana Bigač Leš, predstavnica Službe za Kreativnu Europu, predstavila je potprogram Kultura s naglaskom na dosad postignute rezultate u prethodnom financijskom razdoblju (2014.-2020.) te mogućnosti financiranja kroz razne natječaje koji će biti objavljeni u novom financijskom razdoblju (2021.-2027.). Ovaj potprogram potiče suradnju i razmjenu iskustava između organizacija i umjetnika diljem Europe, a podupire široki raspon različitih kulturnih i kreativnih sektora kao što su arhitektura, kulturna baština, dizajn, književnost i izdavaštvo, glazba i umjetnost.

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA,  predstavila je potprogram MEDIA koji podupire europsku filmsku i audiovizualnu industriju u razvoju, distribuciji i promicanju europskih djela, uzimajući u obzir aktualno digitalno okruženje. Potprogram potiče suradnju u cijelom lancu vrijednosti audiovizualne industrije na razini EU-a, njeguje talente te se bavi publikom svih dobnih skupina, posebno mlađim generacijama. Tijekom prezentacije također su predstavljeni rezultati postignuti u razdoblju 2014.-2020., kao i mogućnosti financiranja u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.

Predstavnici udruga koje su sudjelovale na predstavljanju pokazali su veliki interes za mogućnosti financiranja u novom financijskom periodu pa je nakon predstavljanja potprograma uslijedila serija pitanja i odgovora na kojoj su sudionici saznali mnogobrojne korisne informacije, a sve je završilo dogovorima za dodatne prezentacije budućih natječaja, kao i povezivanje i ostvarivanje potencijalnih partnerstava u budućim projektima.

Print Friendly, PDF & Email