Objavljeno 14. srpnja 2022.

Dana 13. srpnja 2022. godine u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Europe Direct-a Koprivničko-križevačke županije, PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica i HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije održana je informativna radionica na temu „Uvođenje eura – aspekti ulaska u eurozonu“. Izvođači radionice bile su predstavnice Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Na početku radionice Melita Birčić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije pozdravila je predstavnike Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao i suorganizatore radionice, poduzetnike te predstavnike JLS-a i institucija s područja Koprivničko-križevačke županije kojih se na radionici okupilo 80-ak. Naglasila je kako je cilj ove informativne radionice educirati sve prisutne o promjenama koje nastupaju s eurom, a koje se direktno tiču njihova poslovanja te ih potaknuti na poštivanje etičkog kodeksa kad je u pitanju odnos prema potrošačima.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom za ovom temom. Naglasio je da proces uvođenja nove valute zahtijeva prilagodbe i promjene, kako poslovnih procesa tako i pravovremeno osposobljavanje radnika za rad u novoj službenoj valuti. Također je istaknuo kako je važno poduzeti sve kako bi se svaki poslovni subjekt pravovremeno pripremio za poslovanje u novoj službenoj valuti.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi, predstavnica Ministarstva financija, Amalija Jurin predstavila je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mirela Skočić govorila je o tome kako pripremiti poslovni subjekt za uvođenje eura.

Predstavljene su glavne odrednice zakonskih postupaka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj sadržane u krovnom Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ 57/22.), što je to Etički kodeks i zašto bi se poslovni subjekti koji su u direktnom odnosu s potrošačem trebali priključiti toj inicijativi te koje su najvažnije aktivnosti i potrebne zakonske prilagodbe u postupku uvođenja eura za gospodarstvenike i tijela javne vlasti.

Predavačice su se osvrnule na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u razdoblju do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena, kao i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura. Poslovni subjekt dužan je tijekom trajanja razdoblja dvojnog iskazivanja, cijenu iskazivati na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način u euru i kuni.

Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima pozvani su pristupiti Etičkom kodeksu jer činom pristupanja svojim potrošačima jamče da će transparentno i pouzdano poslovati, a pristupanje je dobrovoljno i potpuno besplatno. Poslovni subjekti moći će zatražiti pristupanje Etičkom kodeksu online. Nakon prezentacije predavačice su odgovarale na pitanja zainteresiranih sudionika.

Print Friendly, PDF & Email