Objavljeno 22. ožujka 2022.

Dana 22. ožujka 2022. godine u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, ENTER-a Koprivnica d.o.o. i Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. održana je on-line informativna radionica na temu „Vaučeri za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba“.

Na početku radionice Melita Birčić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije pozdravila je predstavnike Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, suorganizatore događaja, poduzetnike, predstavnike civilnih, znanstvenih i obrazovnih institucija te predstavnike jedinica samouprave. Naglasila je kako je cilj današnje informativne on-line radionice upoznati potencijalne prijavitelje i korisnike s mogućnostima koje im nude vaučeri za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

U ime župana Koprivničko-križevačke županije, prisutnima se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić i izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom za ovom temom koja je okupila oko 40-ak sudionika. Naglasio je da je program vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba vrijedan oko 300 milijuna kuna i financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a moći će ga koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im radi istog prijeti gubitak posla.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi, ravnateljica Melita Birčić predala je riječ predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ireni Bačelić i Mateju Petranoviću koji su održali prezentaciju na temu sustava vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba te najavili novu aplikaciju za dodjelu vaučera koja će biti dostupna od 01. travnja 2022. godine, a nalazit će se na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Putem ove aplikacije korisnici će moći samostalno birati i pretraživati obrazovne programe koji odgovaraju njihovim potrebama.

Potrebe na tržištu rada stavljaju sve veći naglasak na zelene i digitalne vještine, stoga su i ovi vaučeri od izuzetnog značaja jer omogućuju stjecanje vještina prema individualnim potrebama te korisnici sami biraju program i instituciju preko kojih će ih koristiti.

Dodijeljeni vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih do kraja 2026. godine i zasigurno će doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na području Koprivničko-križevačke županije, ali i cijele Republike Hrvatske. Očekuje se da će do tada sustavom vaučera biti obuhvaćeno oko 30.000 ljudi.

Nakon prezentacije, uslijedila su pitanja zainteresiranih sudionika, vezana uz način korištenja vaučera i trenutnu dostupnost obrazovnih programa koji će poboljšati postojeće vještine korisnika.

Na završetku informativne radionice ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije pozvala je sve sudionike na daljnju suradnju s ciljem uspješne provedbe sustava vaučera.

Događaj je održan u okviru provedbe aktivnosti EUROPE DIRECT centra Koprivničko-križevačke županije.

Print Friendly, PDF & Email