Objavljeno 10. veljače 2022.Logo Europske komisije

U okviru prijelaza EU-a na održive prehrambene sustave i rada na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida u okviru strategije „od polja do stola”, EU je danas poduzeo još jedan važan korak kako bi osigurao pristup biološkim sredstvima za zaštitu bilja koja se upotrebljavaju u poljima diljem država članica. Države članice odobrile su nova pravila kojima se olakšava odobravanje mikroorganizama za uporabu kao aktivnih tvari u sredstvima za zaštitu bilja. Tim novim pravilima poljoprivrednicima EU-a pružit će se dodatne mogućnosti za upotrebu alternativnih kemijskih sredstava za zaštitu bilja.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Europskim poljoprivrednicima donosimo dobre vijesti kako bismo im pomogli u prelasku s kemijskih pesticida. Biološki proizvodi mogu zaštititi usjeve uz manji rizik za ljudsko zdravlje ili okoliš. Prehrambeni sustavi ključni su pokretači klimatskih promjena i uništavanja okoliša te moramo hitno provesti tu tranziciju. U okviru strategije „od polja do stola” obvezali smo se na smanjenje upotrebe kemijskih pesticida za 50 % do 2030. i na to je ključno da osiguramo alternative koje ne štete našem planetu i našem zdravlju. EU ima među najstrožim okolišnim zahtjevima i vodeću ulogu kad je riječ o održivosti prehrambenog sustava. Današnja je najava dodatni konkretan dokaz toga.

Nakon početka primjene novih pravila, koja se očekuju do studenoga (vremenski okvir), odobravanje mikroorganizama i bioloških sredstava za zaštitu bilja koja ih sadržavaju bit će znatno brže. Time će se osigurati brže stavljanje na tržište novih bioloških rješenja koja mogu zamijeniti kemikalije. Novim će pravilima biološka i ekološka svojstva svakog mikroorganizama biti najvažnija za znanstvenu procjenu rizika, koja mora dokazati sigurnost prije nego što se mikroorganizmi mogu odobriti kao aktivne tvari u sredstvima za zaštitu bilja. Više informacija dostupno je u našim pitanjima i odgovorima.

Print Friendly, PDF & Email