Objavljeno 11. siječnja 2022.Ursula von der Leyen, Bill Gates i Werner Hoyer

Breakthrough Energy Catalyst“ danas je objavio zahtjev za podnošenje prijedloga za velike projekte u području zelene tehnologije u Europi. Zahtjevom će se potaknuti ulaganja u portfelj projekata s velikim potencijalom u području čistog vodika, održivih zrakoplovnih goriva, izravnu ekstrakciju ugljika iz zraka i dugotrajnog skladištenja energije.

To je prva inicijativa EU-a i programa „Catalyst“ koje su Europska komisija, Europska investicijska banka i program „Breakthrough Energy Catalyst” pokrenuli u studenome 2021. na konferenciji COP26 u Glasgowu, a predstavili su ga predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, osnivač programa „Breakthrough Energy Catalyst“ Bill Gates i predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer.

Partnerstvo će mobilizirati 820 milijuna eura u razdoblju od 2022. do 2026. kako bi se ubrzalo uvođenje i komercijalizacija inovativnih tehnologija koje pomažu u ostvarivanju ambicija europskog zelenog plana i postizanju klimatskih ciljeva Europe do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je:  Partnerstvom EU-a i programaBreakthrough Energy Catalyst“ želimo ostvariti korak prema postizanju naših klimatskih ciljeva. Potrebna nam je tehnološka revolucija na globalnoj razini, velika ulaganja, veće preuzimanje financijskih rizika i revolucionarnije inovacije, kao i politike kojima se podupiru javno-privatna partnerstva diljem svijeta.

Financijska sredstva EU-a za partnerstvo EU-a i klastera dolaze iz programa Obzor Europa i Inovacijskog fonda, kojima se upravlja u okviru fonda InvestEU. Očekuje se da će svaki euro javnih sredstava potaknuti tri eura ulaganja iz privatnih sredstava. Više informacija dostupno je ovdje, kao i u ovom informativnom članku te u pitanjima i odgovorima.

Print Friendly, PDF & Email