Objavljeno 13. listopada 2021.Next generation EU

Europska komisija danas je izdala prvu zelenu obveznicu instrumenta NextGenerationEU, čime je prikupila iznos od 12 milijardi EUR namijenjen isključivo za zelena i održiva ulaganja u cijeloj Uniji. Riječ o dosad najvećem izdavanju zelenih obveznica na svjetskoj razini. EU bi zahvaljujući zelenim obveznicama instrumenta NextGenerationEU trebao postati uvjerljivo najveći svjetski izdavatelj zelenih obveznica, čime će se znatno potaknuti održiva financijska tržišta te financirati zeleniji oporavak EU-a od pandemije. S obzirom na izrazito velik interes i izvrsne uvjete određivanja cijene današnje je izdavanje obećavajući početak primjene programa zelenih obveznica instrumenta NextGenerationEU s iznosom do 250 milijardi EUR do kraja 2026.

Upis za ovu 15-godišnju obveznicu koja dospijeva 4. veljače 2037. bio je više od 11 puta veći od ponude, a vrijednost upisa premašila je iznos od 135 milijardi EUR. Interes za obveznicu iskazao je velik broj različitih ulagača.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Program zelenih obveznica instrumenta NextGenerationEU današnjim je izdavanjem započeo u snažnom ritmu. EU bi zahvaljujući tom programu trebao postati najveći svjetski izdavatelj zelenih obveznica, što je snažan pokazatelj Unijine predanosti održivosti. Naša je budućnost zelena i iznimno je važno iskoristiti ovu priliku da ulagačima jasno pokažemo da će se njihova sredstva upotrijebiti za financiranje održivog europskog oporavka. Next Generation EU (europa.eu).

Print Friendly, PDF & Email