Objavljeno 7. rujna 2021.Sud Europske unije

Europska komisija danas je donijela dvije zasebne odluke, obje povezane s odlukama Suda i o postupcima poljskih tijela kojima se i dalje narušava funkcioniranje poljskog pravosudnog sustava.

Kao prvo, Komisija je odlučila zatražiti od Suda da Poljskoj odredi novčanu kaznu kako bi se osiguralo poštovanje odluke Suda o privremenoj pravnoj zaštiti (od 14. srpnja 2021.) koja je zatražena na temelju članka 279. UFEU-a.

Odluka se odnosila na funkcioniranje Disciplinskog vijeća poljskog Vrhovnog suda i suspenziju daljnjih odredbi poljskog prava koje utječu na neovisnost sudstva. Komisija od Suda traži da Poljskoj odredi dnevnu novčanu kaznu sve dok mjere uvedene rješenjem Suda nisu u potpunosti provedene.

Kao drugo, Komisija je odlučila uputiti službenu opomenu na temelju članka 260. stavka 2. UFEU-a Poljskoj jer nije poduzela potrebne mjere kako bi u potpunosti postupila u skladu s presudom Suda (od 15. srpnja 2021.) kojom je utvrđeno da poljski zakon o stegovnom sustavu protiv sudaca nije u skladu s pravom Unije.

Ako Komisija smatra da poljski odgovor na današnju službenu opomenu nije zadovoljavajući kao sljedeći korak, Komisija može ponovno uputiti predmet Sudu Europske unije.

Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na internetu, a danas se u 13 sati održao neslužbeni informativni sastanak o tehničkim pitanjima (samo za akreditirane novinare).

Print Friendly, PDF & Email