Objavljeno 24. siječnja 2023.Logo Europske komisije

Anketa koju je Europska Komisija provela u Hrvatskoj nakon prelaska na euro pokazuje da velika većina hrvatskih građana smatra da je prelazak prošao neometano i učinkovito.

88 % ispitanika smatra da su dobro informirani o euru. Njih 61 % smatra je da je prelazak bio neometan i učinkovit. 81 % ispitanika izjavilo je da nisu imali problema pri razmjeni kuna u eure ili pri podizanju gotovine iz banaka tijekom prvog tjedna.

Međutim, postoji zabrinutost zbog učinka eura na cijene, pri čemu 62 % ispitanika smatra da će euro povećati inflaciju. Hrvatska nadležna tijela poduzimaju aktivne mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura (u daljnjem tekstu: Zakon o eurima) kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska. Dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima postao je obvezan 5. rujna 2022. i primjenjivat će se do 31. prosinca 2023 godine. Uveden je i kodeks poslovne etike kako bi se osigurala stabilnost cijena robe i usluga pomažući poduzećima da ispravno ponovno izračunaju i prikazuju cijene bez neopravdanih povećanja. 78 % ispitanika smatralo je da je dvostruki prikaz cijena koristan. Nacionalno inspekcijsko tijelo zaduženo je za praćenje i kontrolu cijena te može poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju prekršaja.

Izvršni potpredsjednik za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis i povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni sudjelovatće na konferenciji povodom prelaska Hrvatske na euro koja će se održati 24. siječnja u Zagrebu. Prijenos se može pratiti uživo putem EbS -a.

Više informacija o prelasku Hrvatske na euro dostupno je u ovom priopćenju za medije, a ovdje o Hrvatskoj, euru i podacima iz istraživanja. Završna izvješća o anketama provedenima prije, tijekom i nakon prelaska Hrvatske na euro bit će dostupna u veljači.

Print Friendly, PDF & Email