Objavljeno 5. travnja 2023.

Povećanje organske proizvodnje značajno doprinosi smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te ima pozitivne učinke na našu klimu, okoliš, biološku raznolikost i dobrobit životinja. Zbog toga je organska proizvodnja prepoznata kao igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva Europskog zelenog dogovora , strategije “Od farme do stola” i strategije bioraznolikosti . Iz tog je razloga Komisija definirala cilj od 25 % poljoprivrednog zemljišta u EU-u pod organskim uzgojem do 2030. i značajno povećanje organske akvakulture.

Kao potporu tom cilju, Europska Komisija je u ožujku 2021. godine donijela Akcijski plan za razvoj organske proizvodnje , uključujući pokretanje godišnjih nagrada kojima se priznaje izvrsnost u lancu vrijednosti organske proizvodnje. Ove će se nagrade po drugi put dodijeliti 2023. godine.

Shema dodjele nagrada EU za ekološki uzgoj sastoji se od 7 kategorija i 8 pojedinačnih nagrada. Odaju priznanje različitim akterima u organskom vrijednosnom lancu koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara stvarnu dodanu vrijednost za organsku proizvodnju i potrošnju.

Kategorije za dodjelu nagrada:

Kategorija 1: Najbolji organski proizvođač (žena) i Najbolji organski proizvođač (muškarac);

Kategorija 2: Najbolja organska regija;

Kategorija 3: Najbolji organski grad;

Kategorija 4: Najbolje organsko “bio-područje”;

Kategorija 5: Najbolja mala i srednja poduzeća za preradu organske hrane;

Kategorija 6: Najbolji trgovac organskom hranom;

Kategorija 7: Najbolji organski restoran/usluga hrane.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email