Objavljeno 5. svibnja 2021.Logo Europske komisije

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, uručit će obitelji Toljanić nagradu Europske velike obitelji godine

Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) svake godine dodjeljuje nagradu Europska velika obitelj godine jednoj od velikih europskih obitelji koja je vlastitim primjerom pridonijela izgradnji obiteljskih vrijednosti u društvu.

Na otoku Krku u Hrvatskoj nalazi se gradić Vrbnik s tek nešto više od tisuću stanovnika. U toj maloj zajednici živi i jedna vrlo svestrana obitelj, obitelj Toljanić. Priča o obitelji Toljanić započela je 1997. godine kada su se Katarina i Franjo vjenčali. Bračni par Toljanić vjerovao je u snagu obiteljskog zajedništva od samog početka.

Stoga su tijekom braka od 23 godine postali roditelji dvanaestero djece: Kate (23), Stjepana (21), Ljubice (20), Zlatka (18), Marije (17), Franice (15), blizanaca Mihaela (13)  i Gabriela (13), Gašpara (11), Anđele (9), Karmen (7) i Luce (3). Kate je već osnovala vlastitu obitelj i nedavno rodila kćer Beatu.

Na glavnoj godišnjoj skupštini Europske konfederacije velikih obitelji, održanoj 27. studenog 2020. godine, hrvatska obitelj Toljanić proglašena je velikom europskom obitelji godine, odabrana između finalista iz Mađarske, Italije, Portugala i Latvije. Obitelj Toljanić je za ovo značajno priznanje nominirala udruga Obitelji 3plus koja okuplja preko 1.000 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj, među kojima je i obitelj Toljanić.

Na poziv udruge Obitelji 3plus, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, u četvrtak 13. svibnja u 11.30 sati, u Vrbniku na Krku, uručit će obitelji Toljanić nagradu Europske velike obitelji godine.

Uručenjem nagrade Europska velika obitelj godine potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju želi snažno podržati sve obitelji, osobito s obzirom na utjecaj pandemije koronavirusa na svu djecu i roditelje.  Prošle godine potpredsjednica Šuica predstavila je prvo izvješće Europske komisije o utjecaju demografskih promjena, a od početka ove godine već su predstavljene zelena knjiga o starenju i  strategija o pravima djeteta. U lipnju se očekuje predstavljanje dugoročne vizije za ruralna područja. U sklopu ovog portfelja, Komisija će pratiti i podržavati građane Europske unije kroz proces demografskih promjena.

Nakon uručenja nagrade obitelji Toljanić potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica obratit će se medijima.

Udruga Obitelji 3plus okuplja više od 1000 obitelji u kojima živi oko 6000 članova (roditelja i djece). Svojim djelovanjem nastoji doprinijeti stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, osobito onih s troje ili više djece. Udruga Obitelji 3plus kroz suradnju s javnim, privatnim i poslovnim sektorom zagovara i provodi konkretne programe koji izravno utječu na razinu kvalitete života višečlanih obitelji u Hrvatskoj.

Print Friendly, PDF & Email