Objavljeno 18. kolovoza 2023.

Europska komisija donijela je pravila kojima se uređuje provedba mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM) tijekom prijelazne faze koja počinje 1. listopada ove godine i traje do završetka 2025. godine.

U objavljenoj Provedbenoj uredbi detaljno se navode prijelazne obveze izvješćivanja za uvoznike robe iz EU-a obuhvaćene CBAM-om i prijelazna metodologija za izračun emisija tijekom postupka proizvodnje robe obuhvaćene CBAM-om.

U prijelaznoj fazi CBAM-a trgovci će morati izvješćivati samo o emisijama ugrađenima u uvoz koje podliježu mehanizmu bez plaćanja financijske prilagodbe. Time će se poduzećima dati dovoljno vremena za pripremu, a istodobno će se omogućiti dorada konačne metodologije do 2026. godine.

Kako bi pomogla uvoznicima i proizvođačima iz trećih zemalja, Europska Komisija objavila je i smjernice za uvoznike iz EU-a i pogone izvan EU-a o praktičnoj provedbi novih pravila.

Istodobno se trenutačno razvijaju namjenski informatički alati za pomoć uvoznicima u provedbi tih izračuna i izvješćivanju o njima, kao i materijali za osposobljavanje, internetski seminari i upute za potporu poduzećima nakon pokretanja prijelaznog mehanizma.

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. listopada 2023. godine prikupljaju podatke za četvrto tromjesečje, njihovo prvo izvješće morat će se dostaviti tek do 31. siječnja 2024. godine.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email