Objavljeno 24. rujna 2021.Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište

Komisija danas poduzima važan korak protiv e-otpada i nezadovoljstva potrošača koje uzrokuje mnoštvo različitih nekompatibilnih punjača elektroničkih uređaja. Zahvaljujući godinama suradnje s industrijom na dobrovoljnom pristupu, broj punjača za mobilne telefone zadnjih se deset godina već smanjio s 30 na tri, ali nije pronađeno potpuno rješenje. Komisija sad predlaže zakonodavni akt kako bi se uvelo jedinstveno rješenje za punjenje svih relevantnih uređaja.

Današnjim prijedlogom za reviziju Direktive o radijskoj opremi uskladit će se utor za punjenje i tehnologija za brzo punjenje: USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, Komisija predlaže da se prodaja punjača razdvoji od prodaje elektroničkih uređaja. To će biti praktičnije za potrošače, smanjit će se ekološki otisak povezan s proizvodnjom i odlaganjem punjača te će se podržati zelena i digitalna tranzicija.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Europski potrošači dovoljno su dugo bili nezadovoljni zbog gomilanja nekompatibilnih punjača u ladicama. Industriji smo dali dovoljno vremena da sama osmisli rješenja, a sad je stigao trenutak za zakonodavne mjere za uvođenje jedinstvenog punjača. Ta važna pobjeda za potrošače i okoliš u skladu je s našim zelenim i digitalnim ambicijama.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: Za sve naše najbitnije elektroničke uređaje potrebni su punjači. Povećanjem broja uređaja prodaje se sve više punjača koji nisu međusobno zamjenjivi ili nisu potrebni. Tome je došao kraj. Zahvaljujući našem prijedlogu europski potrošači moći će koristiti jedinstveni punjač za sve prijenosne elektroničke uređaje. To je važan korak prema većoj praktičnosti i smanjenju količine otpada.

Komisija danas predlaže:

  • Usklađeni utor za punjenje za elektroničke uređaje: USB-C bit će jedinstveni utor. To će potrošačima omogućiti da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.
  • Usklađena tehnologija za brzo punjenje onemogućit će proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače.
  • Razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektroničkog uređaja: potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se ograničiti broj neželjenih kupljenih punjača i punjača koji se ne koriste. Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.
  • Bolje informacije za potrošače: proizvođači će morati navesti relevantne informacije o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o potrebnoj snazi za uređaj i podržava li on brzo punjenje. Tako će potrošačima biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju odabrati novi kompatibilni punjač. U kombinaciji s drugim mjerama tako bi se ograničio broj kupljenih novih punjača, a potrošači bi na nepotrebnim kupnjama mogli uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje.

Revizija Direktive o radijskoj opremi dio je šireg rada Komisije na održivosti proizvoda, posebice elektroničkih uređaja na tržištu EU-a, koji će biti u središtu budućeg prijedloga o održivim proizvodima. Više o tome pročitajte ovdje.

Print Friendly, PDF & Email